Ιράκ: Τρίτη θητεία για τον Μαλίκι μετά από δικαστική απόφαση

Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ αποφάσισε ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Νούρι Aλ-Μαλίκι διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή της χώρας, γεγονός που δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον κ. Μαλίκι να διατηρηθεί για μία ακόμη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

Βάσει του ιρακινού συντάγματος, ο πρόεδρος του Ιράκ θα πρέπει πλέον να ζητήσει από τον κ. Μαλίκι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μία περίοδο που το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την ισλαμική εξέγερση των τζιχαντιστών οι οποίοι προελαύνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μαλίκι έχει αρνηθεί όλες τις εκκλήσεις από αρκετές εθνικές ομάδες του Ιράκ να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή.

 

Αντίθετα τα σιιτικά κόμματα

Πολιτικός σχηματισμός αποτελούμενος από τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ είναι έτοιμος να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι, αντιπρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, σήμερα, αμφισβητώντας ευθέως τον Νούρι αλ-Μάλικι.

Η ανακοίνωση του Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι μέσω του Tweeter έρχεται μετά την ασυνήθη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε στρατηγικές περιοχές της Βαγδάτης που έγινε αντιληπτή τη νύκτα, λίγη ώρα αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι γνωστοποίησε την απόφασή του να προσφύγει κατά του προέδρου της χώρας τον οποίο κατηγορεί ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Ο Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι θεωρείται πιθανός διάδοχος του Μάλικι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και επικρίνεται για τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας και για την περιθωριοποίηση της σουνιτικής κοινότητας του Ιράκ, που οδήγησε στον κατακερματισμό της ιρακινής κοινωνίας. Κατηγορείται για την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών και την περιθωριοποίηση των σουνιτών, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Τού επιρρίπτεται επίσης η ευθύνη για την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του ιρακινού στρατού κατά την πρώτη φάση της προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Προειδοποίηση Τζον Κέρι

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο σχηματισμός ιρακινής κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και κάλεσε τον Νούρι αλ-Μάλικι να μην κλιμακώσει περαιτέρω την πολιτική ένταση.

«Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Ιράκ και ελπίζουμε ότι ο κ. Μάλικι δεν θα πυροδοτήσει την ένταση. Όλοι οι Ιρανικοί πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: ότι δεν θα υπάρξει διεθνής υποστήριξη για οτιδήποτε αποτελεί παρεκτροπή από την ισχύουσα νόμιμη συνταγματική διαδικασία», τόνισε ο κ. Κέρι

Στις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες έθεσε το πλαίσιο της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας στο Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ιράκ, εάν η ιρακινή πολιτική τάξη είναι σε θέση να σχηματίσει ενωτική, ευρείας συμμετοχής και αποδοχής κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους σουνίτες τζιχαντιστές που απειλούν την ύπαρξή του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.