Ιράν – ΗΠΑ: Κάνουμε προόδους στις διαπραγματεύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έκανε λόγο για «προόδους» στις «δύσκολες» συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Συζητάμε κάποια δύσκολα θέματα, όμως έχουμε σημειώσει προόδους», δήλωσε ο κ. Κέρι σε μερικούς δημοσιογράφους, εξερχόμενος από συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία στη Λοζάνη.

Ο Αμερικανός υπουργός, που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία δήλωση για την πρόοδο των συζητήσεων από την Κυριακή, οπότε έφτασε στην ελβετική πόλη, απάντησε στη συνέχεια ότι δεν γνωρίζει για πόσο διάστημα θα παραμείνει στη Λωζάννη η αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επεσήμανε ότι «μένει πολλή δουλειά» μέχρι να επιτευχθεί μιας συμφωνία.
«Προχωρούμε πολύ καλά, όμως μένει να γίνει πολλή δουλειά», σημείωσε έπειτα από συνάντησή του με τον κ. Κέρι.

Οι δύο πλευρές εισήλθαν «στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων που απαιτεί πολύ έντονες συζητήσεις» και αυτές είναι «πολύ περίπλοκες», εκτίμησε ο κ. Ζαρίφ.
Επίσης εξήγησε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές θα παραμείνουν «όσο καιρό χρειαστεί» στη Λοζάνη, ώστε να επιτευχθεί «πολιτική» συμφωνία.

Έπειτα από 12 χρόνια έντασης και 18 μήνες συνομιλιών στην Ελβετία πραγματοποιείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πριν από την 31η Μαρτίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.