Ιράν: «Προκλητικό» το εξώφυλλο του νέου τεύχους του Charlie Hebdo

Το Ιράν καταδίκασε την Τετάρτη το «προκλητικό», όπως το χαρακτήρισε, σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, χαρακτηρίζοντάς το ως προσβολή στο Ισλάμ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέ Αφκάμ είπε ότι η δημοσιοποίηση του σκίτσου προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ να κρατά, δακρυσμένος, πλακάτ Je suis Charlie. Η επικεφαλίδα του σκίτσου είναι: «Όλα συγχωρέθηκαν». Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ ή άλλων προφητών.

Μιλώντας στο περιθώριο των επαφών στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες.

«Πιστεύουμε ότι τα ιερά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Εάν δεν μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη σε έναν κόσμο με διαφορετικές οπτικές και διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς» είπε.

«Πιστεύω ότι θα είχαμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο εάν ξεκινούσαμε έναν σοβαρό διάλογο, μία σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα βρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που μας χωρίζει» πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Το Ιράν είχε καταδικάσει έντονα την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα, ανάμεσά τους και αρκετοί συντάκτες του Charlie Hebdo. Η Άφκαμ είπε ότι η επίθεση έρχεται σε αντίθεση με τις διδαχές του Ισλάμ.

Την Τρίτη, οι κυριότερες μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας είχαν καλέσει τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης».

Την ίδια στιγμή στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιούσε το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους.

Στην Τουρκία, ένθετο με σκίτσα του Charlie Hebdo δημοσιεύτηκαν στην Cumhuriyet Gazetesi αλλά χωρίς το επίμαχο εξώφυλλο.

Ο μουσουλμανικός κόσμος υποδέχεται με ανάμεικτα αισθήματα το εξώφυλλο: άλλοι αντιδρούν στην απεικόνιση του Μωάμεθ, κάποιοι όμως κατανοούν ότι το μήνυμα είναι εκείνο της συγχώρεσης και της ελευθερίας της έκφρασης.

Εκτός από αυτούς που αντιδρούν, υπάρχουν άλλοι που εξέλαβαν το σκίτσο όχι ως προσβολή, αλλά ως δείγμα ελευθερίας της έκφρασης.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το εξώφυλλο αποτελεί μία σχεδόν τέλεια απάντηση στην τραγωδία» είπε ο Χουσεΐν Ραχίντ, καθηγητής Ισλαμικής σκέψης στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης.

«Δεν υποχωρούν σε σχέση με την απεικόνιση του Μωάμεθ, εξασκώντας το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα είναι συμφιλιωτικό, εκφράζει ταπεινότητα και ελπίζω ότι θα μειώσει την οργή που έχει ως στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία» επισήμανε.

Ο Ζίνεμπ Ελ Ραζούι, αρθρογράφος που εργάστηκε στο νέο τεύχος του Charlie Hebdo, είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι στο περιοδικό δεν θέλουν να εκφράσουν μίσος για τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να μεταδώσουν μήνυμα συγχώρεσης.

Στο Twitter, οι αντιδράσεις ήταν εξίσου ανάμεικτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.