Ιταλία: Αρχίζουν οι ψηφοφορίες για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αρχίζουν στις 15.00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για λόγους ηλικίας, στις 14 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ώρες ενισχύεται η πιθανότητα εκλογής του κεντρώου δικαστικού Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος επελέγη, τελικώς, από τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Ρέντσι πρότεινε επίσημα το όνομα του κ. Ματαρέλα πριν από λίγο, κατά την συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ μέχρι το πρωί δήλωνε ότι θα ανακοίνωνε τον υποψήφιό του το Σάββατο.
Εβδομήντα τεσσάρων ετών, ανώτατος δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο κ. Ματαρέλα εκλεγόταν βουλευτής από το 1993 μέχρι το 2008, με την Χριστιανική Δημοκρατία, το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα και το κεντρώο κόμμα της Μαργαρίτας.
«Αν αποτύχουμε στην φάση αυτή, δεν θα πρόκειται για απλή κοινοβουλευτική ήττα. Το κόμμα μας πρέπει να δείξει ότι εκπροσωπεί, επάξια, την ενότητα της χώρας μας. Προτείνω το όνομα του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα εγγυηθεί επτά χρόνια σταθερότητας στην Ιταλία», τόνισε ο κ. Ρέντσι.
Θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφασίσει να στηρίξει, τελικά, την υποψηφιότητα αυτή «της τελευταίας στιγμής».
Τις περασμένες ημέρες, στενοί συνεργάτες του πρώην Καβαλιέρε είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο επικεφαλής της Forza Italia θα προτιμούσε να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκλιση Kεντροδεξιάς και Kεντροαριστεράς, με την επιλογή του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, από τους κύριους συνεργάτες, στην δεκαετία του 1980, του Μπετίνο Κράξι.
Το ιταλικό sύνταγμα προβλέπει ότι για τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρία των ψήφων. Από την τέταρτη και πέρα, είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία των 1.009 εκλεκτόρων.
Μια ακόμη ισχυρή υποψηφιότητα είναι εκείνη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Το μεγαλύτερο μέρος της Forza Italia, όμως, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα δυσχέραινε την πορεία των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος ο κ. Πρόντι, πριν λίγο, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει διχαστικά».
Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των Ιταλών αναλυτών, ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά από σειρά συναντήσεων, φέρεται να έχει «υπογράψει» μια άτυπη συμφωνία με τον κ. Μπερλουσκόνι, για επιλογή προσώπου κοινής αποδοχής.
Η αντίδραση, όμως, μέρους των βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ζητεί διαφανείς διαδικασίες και την επικράτηση ενός υποψηφίου με ισχυρό προφίλ και χωρίς «ενδοτικές διαθέσεις» προς τον «μίστερ τιβί», οδήγησε στην επιλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.