Κένυα: Τιμωρία για βιασμό ένα κούρεμα γκαζόν

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μπούσια, στη δυτική Κένυα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, μία ημέρα προτού να αρχίσει η δίκη των βιαστών ανήλικης, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους αστυνομικούς αφού τους επέβαλαν ως τιμωρία να… κουρέψουν το γκαζόν του αστυνομικού τμήματος.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
«Ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε δικαιοσύνη για τα κορίτσια μας», είπε 45χρονη μητέρα πέντε παιδιών που συμμετείχε στη διαδήλωση της Μπούσια, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα.
Τον Ιούνιο του 2013 η 16χρονη «Λιζ» (με αυτό το ψευδώνυμο έγινε γνωστό το θύμα) δέχτηκε επίθεση, ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε από έξι άνδρες οι οποίοι στη συνέχεια την πέταξαν, αναίσθητη και αιμόφυρτη, σε βόθρο.
Παρά τα σοβαρά τραύματά της η κοπέλα επέζησε και αναγνώρισε ορισμένους από τους δράστες – τους οποίους γνώριζε. Κάτοικοι της περιοχής παρέδωσαν τους δράστες στην αστυνομία, όμως οι αστυνομικοί τους άφησαν να φύγουν αφού προηγουμένως τους υποχρέωσαν να καθαρίσουν από τα αγριόχορτα το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα.
Οι δικαστικές αρχές αντιμετώπισαν επίσης απαθώς την υπόθεση και η εισαγγελία άσκησε διώξεις μόλις τον Φεβρουάριο του 2014, αφού συγκεντρώθηκαν 1,7 εκατομμύριο υπογραφές σε ένα αίτημα που απαιτούσε «δικαιοσύνη για την Λιζ».
Σύμφωνα με τον έπαρχο της Μπούσια, Ισάια Νακόρου, μόνο ο ένας από τους δράστες θα καθίσει στο εδώλιο αφού οι υπόλοιποι διαφεύγουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.