Κίνα: Νέος χάρτης αυξάνει τις εδαφικές της διεκδικήσεις

Νέο χάρτη της επικράτειάς της έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα, αυξάνοντας τις εδαφικές της διεκδικήσεις εις βάρος των γειτονικών χωρών.
Ο νέος επίσημος χάρτης παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ως τμήμα της εθνικής της επικράτειας.
Ο παλιός χάρτης περιείχε τις περισσότερες από τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Τις απεικόνιζε , όμως, σε ένα μικρό τετράγωνο σε μία γωνία του χάρτη.
Από το νέο χάρτη έχει αφαιρεθεί πλέον το τετράγωνο και απεικονίζει την ηπειρωτική Κίνα και τα θαλάσσια σύνορά της, που έχει κηρύξει μονομερώς, σε ενιαίο χάρτη. Τα θαλάσσια σύνορά της εκτείνονται μέχρι τις ακτές της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.
«Ο παραδοσιακός χάρτης της Κίνας εμφάνιζε τα νησιά περισσότερο ως παράρτημα παρά ως ακέραιο τμήμα της χώρας, κάτι που με το νέο χάρτη μπορεί να γίνει αντιληπτό με μία ματιά», ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της επίσημης εφημερίδας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Ο νέος χάρτης είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση των θαλάσσιων δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας (της Κίνας) από μέρους των πολιτών μας», δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε από την πλευρά του ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να «διαβάζουν» τόσα πολλά στην έκδοση του χάρτη. «Στόχος είναι η εξυπηρέτηση του κινεζικού κοινού. Αναφορικά με τις προθέσεις δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδέουμε πολλά εδώ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Η θέση της Κίνας στα θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι συνεπής και εξαιρετικά σαφής. Δεν έχει αλλάξει η θέση μας», συνέχισε.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το 90% της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Όμως, οι διεκδικήσεις της συγκρούονται εν μέρει με τις διεκδικήσεις άλλων κρατών της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.