Κολομβία: Θησαυρός αμύθητης αξίας σε ναυάγιο

Έναν θησαυρό αμύθητης αξίας ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν οι αρχές της Κολομβίας, στα αμπάρια του ναυαγίου της ισπανικής γαλέρας, Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1708, ανοιχτά της χερσονήσου Καρταχένα.

Το πλοίο φέρει στα αμπάρια του χρυσό, κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα, η αξία των οποίων εκτιμάται από 4 έως 17 δισεκατομμύρια δολαρίων, σύμφωνα με το Euronews.

Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε το Σάββατο μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έκανε λόγο για «σπουδαία νέα». «Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές, αν όχι η μεγαλύτερη όπως λένε κάποιοι, υποθαλάσσια ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Ο θησαυρός προοριζόταν για τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο τον Πέμπτο, προκειμένου ο τελευταίος να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του στον πόλεμο της διαδοχής.

Τελικά ένα Βρετανικό πολεμικό πλοίο βύθισε το Σαν Χοσέ, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων.

Μετά από μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και μιας αμερικανικής εταιρείας, δικαστήριο των ΗΠΑ το 2011 έκρινε πως η γαλέρα αποτελεί ιδιοκτησία της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της χώρας προανήγγειλε την κατασκευή ενός μουσείου στην Καρταχένα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.