Κυπριακό: Σεβαστό το δικαίωμα στην περιουσία συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Σεβαστό θα γίνεται το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία συμφώνησαν στην σημερινή τετράωρη συνάντηση τους, την τελευταία πριν από την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά την συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άϊντε, ανέγνωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «οι εκτοπισμένοι ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους στις επηρεαζόμενες περιουσίες.

Αυτές οι διαφορετικές επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και επανάκτηση της περιουσίας» σημείωσε ο κ. Άϊντε.

Η άσκηση της όποιας επιλογής, προστίθεται, θα είναι αντικείμενο στα κριτήρια που θα συμφωνηθούν. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον ο κ. Άϊντε, θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών, η οποία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να επιλύει απαιτήσεις στη βάση αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο μεσοδιάστημα, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα έχουν συναντήσεις με τις τεχνικές επιτροπές περιουσιακού και οικονομίας.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τον διορισμό του Πήτερ Βαν Νούφελ ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό.

Εξάλλου, ο κ. Άϊντε ανακοίνωσε ότι αύριο βράδυ, οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν συναυλία δικοινοτικής χορωδίας στον Πύργο του Οθέλλου, στην Αμμόχωστο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.