Σε μία ιστορική συγκέντρωση, τη μεγαλύτερη από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί το 1944, τεράστια πλήθη ύψωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα δυνατή φωνή υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo και το διήμερο τρόμου που ακολούθησε. Δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών» στην Πορεία Ενότητας, γεγονός εξίσου ιστορικού χαρακτήρα.
Συγγενείς των θυμάτων του τριήμερου εφιάλτη που έζησε η Γαλλία και συνάδελφοι των σκιτσογράφων που θρηνεί η εφημερίδα Charlie Hebdo βρέθηκαν στην κεφαλή της Πορείας Ενότητας.
Η προσέλευση ήταν «πρωτοφανής» σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το οποίο ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό καθώς τα πλήθη ήταν τόσο μεγάλα που εξαπλώθηκαν πέραν της καθορισμένης διαδρομής της πορείας.
Εκτιμάται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν το Παρίσι, και άλλο ένα εκατομμύριο διαδήλωσε σε όλη τη Γαλλία. Συνολικά τρία εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν μπροστά για να υψώσουν τοίχος στο φόβο και να υπερασπιστούν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο Φρανσουά Ολάντ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του. Στην ίδια σειρά περπάτησαν μαζί σε απόσταση λίγων μέτρων οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς.
Στην πορεία έδωσαν επίσης το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Μετείχε επίσης αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.
Στο Παρίσι βρέθηκαν ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Στην Πλατεία Δημοκρατίας κυριάρχησαν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί. (Στην ένθετη φωτογραφία με την Άνγκελα Μέρκελ).
Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως το Παρίσι σήμερα είναι η πρωτεύουσα του κόσμου στους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν μεταβεί επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Για πολλά ακόμη χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή των τζιχαντιστών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μετείχε στην πορεία επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια «απειλή του φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε το Παρίσι.
«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους.
































