Μπαράζ ερευνών για υπόπτους των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι

Συνεχείς είναι οι έρευνες των γαλλικών αρχών για τον εντοπισμό υπόπτων για εμπλοκή στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι 115.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολο της επικράτειας για να εξασφαλιστεί η προστασία των πολιτών.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, έκανε γνωστό ότι οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε «128 έρευνες» για υπόπτους στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε. Πηγές του περιβάλλοντός του διευκρίνισαν ότι 10 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Έρευνες γίνονται επίσης στο Βέλγιο, την Αυστρία, και τη Γερμανία.

Πληροφορίες για ευρήματα τις βελγικής αστυνομίας σε σπίτια υπόπτων

Δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας αναφέρει ότι η αστυνομία ανακάλυψε σφαίρες και μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βόμβας στα σπίτια δύο ανδρών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κρατούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι συνήγοροι των δύο ανδρών έχουν δηλώσει ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι και ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση επειδή νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να παραλάβουν τον κυρίως ύποπτο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος τους τηλεφώνησε και τους είπε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Derniere Heure, η οποία δεν αποκαλύπτει την πηγή της, γράφει ότι στα σπίτια των δύο ανδρών βρέθηκε νιτρικό αμμώνιο, ένα συνηθισμένο λίπασμα, το οποίο ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας.

Εκείνοι διέψευσαν ότι το είχαν αγοράσει για την κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, είναι ένας από τους επτά καμικάζι που ανατινάχθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι με τις αυτοσχέδιες ζώνες με εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους.

Ο άλλος του αδελφός, ο Μοχαμάντ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο, όμως αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αστυνομία ανακάλυψε επίσης πυρομαχικά σε ένα από τα σπίτια, περιλαμβανομένων σφαιρών για Καλάσνικοφ του ίδιου τύπου τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων.

Η δικηγόρος ενός από αυτούς, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε στο Reuters ότι ακόμη δεν έχει διαβάσει την έκθεση της αστυνομίας, ενώ ο δικηγόρος του δεύτερου υπόπτου, του Μοχάμεντ Αμρι, δήλωσε ότι ο πελάτης του αγνοούσε την ύπαρξη σχεδίου.

Ο δικηγόρος του Αμρι έχει δηλώσει ότι αυτός μαζί με τον άνδρα που δεν κατονομάζεται μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να μεταφέρουν πίσω στις Βρυξέλλες τον 26χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η αστυνομία, η οποία σταμάτησε για έλεγχο το αυτοκίνητό τους κοντά στη βελγική μεθόριο αλλά τους επέτρεψε να συνεχίσουν, αργότερα συνέλαβε τους δύο και αναζητεί τον Αμπντεσλάμ.

Οι άνδρες ζούσαν στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, μία φτωχική γειτονιά των Βρυξελλών όπου κατοικούν πολλές οικογένειες μουσουλμάνων μεταναστών και η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με τη δράση ακραίων ισλαμιστών.

Έρευνες στην Αυστρία

Την ίδια ώρα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ανέφερε ότι ένας από τους υπόπτους ταξίδεψε από τη Γερμανία στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο για άγνωστους λόγους, όπως έκανε γνωστό

Σύμφωνα με τον ORF, πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, 26 ετών, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο νωρίς το πρωί του Σαββάτου και κατάφερε να ξεφύγει από την επιχείρηση της αστυνομίας στη συνοικία Μόλενμπεκ, όπου ζούσε με τους δύο αδελφούς του.

«Ένας από τους φερόμενους ως δράστες εισήλθε στην Αυστρία από τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο» δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ. «Τώρα το ερώτημα είναι πού έμεινε στην Αυστρία και για ποιο λόγο. Οι έρευνες συνεχίζονται» πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο Αμπντεσλάμ τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας στη διάρκεια ενός ελέγχου του αυτοκινήτου του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Δήλωσε ότι πήγαινε διακοπές στη Βιέννη, αλλά προς το παρόν δεν διαθέτουμε άλλες λεπτομέρειες» είπε η Αυστριακή υπουργός.

Συλλήψεις και στη Γερμανία

Παράλληλα, τρία άτομα – δύο γυναίκες και έναν άνδρα – συνέλαβαν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές κοντά στο ‘Ααχεν, στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία, με την υποψία ότι σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Aachener Nachrichten», τα τρία άτομα συνελήφθησαν ενώ αποχωρούσαν από Γραφείο Εύρεσης Εργασίας της περιοχής, ενώ η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ενδεχομένως κάποιος από τους άνδρες που αναζητούνται ως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι να κρύβεται στην περιοχή.

Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για την ταυτότητα ή την εθνικότητα των τριών προσώπων.

Βοήθεια στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ζήτησε η Γαλλία από την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. την «ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» και την «υποστήριξη» στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, επικαλούμενος σχετικό άρθρο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, «μέσω των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται» δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φ Μογκερίνι.

Διευκρίνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στο Παρίσι θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η Ε.Ε. θα έχει συντονιστικό ρόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.