Τουρκία: Στοχοποίηση F-16 από ραντάρ στη Συρία, δόθηκε «η κατάλληλη απάντηση»

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 εν μέσω των ρωσικών επιδρομών στη Συρία. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι επίγεια συστήματα αεράμυνας στη Συρία στοχοποίησαν τέσσερα μαχητικά την Κυριακή κοντά στη μεθόριο, υπογραμμίζοντας ότι «δόθηκε η κατάλληλη απάντηση».

Ο τουρκικός στρατός δεν αποσαφήνισε ποια ήταν αυτή η «απάντηση», ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κάνει σχετική αναφορά έπειτα από μία εβδομάδα παρενοχλήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει προγραμματισμένη πτήση επιτήρησης πάνω από την Τουρκία κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.

Υπό το φως συνεχών παρενοχλήσεων, το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει ότι στέκεται αλληλέγγυο προς την Τουρκία και είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί έναντι της όποιας απειλής από την Ρωσία, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την εμπλοκή της Μόσχας στο Συριακό και καλώντας την σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Συμμαχία αμφισβητεί τις επίσημες ρωσικές εξηγήσεις περί «ατυχήματος» για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου που σημειώθηκε προ ημερών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε εκ νέου τη Δευτέρα τη Μόσχα πως με την στρατιωτική της εμπλοκή προς υποστήριξη του Άσαντ επιτείνει τη σύγκρουση. «Η Ρωσία θα έπρεπε να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην καταπολέμηση της ISIS» υπογράμμισε.

Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα έχει συνομιλίες με τη Ρωσία και το Ιράν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, αλλά δεν θα υιοθετήσει ΜΊΑ στάση στην εξωτερική της πολιτική που να «νομιμοποιεί το συριακό καθεστώς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο Νταβούτογλου σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ και στο Χαλέπι στη Συρία μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Και υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και δεν θα διαστάσει να το χρησιμοποιήσει.

Η έναρξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία έχει ανοίξει νέο μεγάλο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Δύση, κατά την οποία πραγματικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος άλλα η στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έναντι των αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Οι επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο αναμένεται να ζητήσουν το τέλος των ρωσικών επιδρομών κατά δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική κλιμάκωση κινδυνεύει να παρατείνει τον πόλεμο, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.