Νούλαντ: Το κράτος του τρόμου έχει επιβάλει η Ρωσία σε Κριμαία – ανατολική Ουκρανία

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν με τον εντονότερο τρόπο την επικράτηση ενός «κράτους τρόμου» στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία η οποία έχει επιβληθεί από τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες και τη Μόσχα.
«Μολονότι η Ουκρανία οικοδομεί ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος στο 93% του εδάφους της, η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία βρίσκονται υπό το κράτος του τρόμου», υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η κ. Νούλαντ, η οποία τηρεί πολύ σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα, καταδίκασε επίσης «την παράνομη κατοχή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην ουκρανική Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, καθώς και «τη βία και τις φοβερές λεηλασίες» στις οποίες επιδίδονται «η Ρωσία και οι μαριονέτες της, οι αποσχιστές», στην ανατολική Ουκρανία.
«Η σύγκρουση αυτή είναι κατασκευασμένη, ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο. Τροφοδοτείται με ρωσικά άρματα και βαρύ οπλισμό, χρηματοδοτείται από τους Ρώσους φορολογούμενους, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 Ουκρανούς, αλλά επίσης και σε εκατοντάδες νέους Ρώσους που στάλθηκαν εκεί από το Κρεμλίνο για να πολεμήσουν και να πεθάνουν, σε έναν πόλεμο που η κυβέρνησή τους τον διαψεύδει», συνέχισε η Αμερικανίδα υπουργός.
Την περασμένη εβδομάδα η κ. Νούλαντ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, είχε υποστηρίξει ότι «χιλιάδες επί χιλιάδων» Ρώσων στρατιωτών είχαν σταλεί στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξουν τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά κάθε στρατιωτική ανάμιξή της στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι το μεγαλύτερο μέρος των βαρέων όπλων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή και από την πλευρά των φιλορώσων αποσχιστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.