«Ξεμπλοκάρει» η συνεργασία ΗΠΑ – Ινδίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Σε συμφωνία για το «ξεπάγωμα» της συμφωνίας συνεργασίας τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, κατέληξαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως έξι χρόνια μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μας, προχωράμε προς μία εμπορική συνεργασία συμβατή με τη νομοθεσία μας και τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Μόντι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί το 2008 ανάμεσα στις δύο χώρες παρέμενε ανενεργή λόγω της ινδικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως οι κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών θεωρούνται υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος, ένας όρος που θεωρείται ιδιαίτερα «αυστηρός» από την πλειονότητα των ξένων πυρηνικών ομίλων.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, η Ινδία έχει προτείνει τη δημιουργία μίας «κοινοπραξίας ασφαλιστών» που θα αποζημιώνει τους κατασκευαστές σε περίπτωση ατυχήματος.
«Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε προς μία πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη ένα «σημαντικό βήμα» για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.