Ουκρανία: Εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου υπουργού Εξωτερικών

Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε το διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών, δοκιμασμένου στις τρέχουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, διορισμό ο οποίος συνδυάσθηκε με την επικείμενη κήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός στις αυτονομιστικές ανατολικές περιοχές.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ελπίζει πως αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα παρά τις εχθρικές αντιδράσεις τους, επρόκειτο να δεχθεί εντός της ημέρας, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του, αιρετούς αξιωματούχους από την ανατολική Ουκρανία όπου οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

Από τις 13 Απριλίου, όταν και άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση για να κατασταλεί η φιλορωσική εξέγερση, βίαιες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 356 ανθρώπους και απειλούν την ενότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, μετά την παράτυπη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το Μάρτιο.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε μαζικά το διορισμό του 46χρονου Πάβλο Κλίμκιν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Πρεσβευτής στη Γερμανία, εκπροσωπούσε μέχρι τώρα το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για μια αποκλιμάκωση που διεξάγονται με τη Ρωσία υπό τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι «έτοιμη να εργασθεί» με τον νέο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Ο κ. Καράσιν ευχήθηκε «καλή τύχη» σε «έναν από τους πιο έμπειρους Ουκρανούς διπλωμάτες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.