Ουκρανία: Επίσημος χαρακτηρισμός της Ρωσίας ως «κράτους – εισβολέα» από τη Βουλή

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος – εισβολέα» και τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία «τρομοκρατικές οργανώσεις», ζητώντας παράλληλα από τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις της εναντίον της Μόσχας.
Συνολικά 271 βουλευτές, με απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό 226, ψήφισαν υπέρ της απόφασης, με την οποία ζητούν από τη Δύση να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η ψηφοφορία έγινε στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, η οποία συγκλήθηκε μετά την αναζωπύρωση της βίας και την όξυνση των συγκρούσεων στα ανατολικά.
Βομβαρδισμός στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, προκάλεσε το Σάββατο τον θάνατο 30 πολιτών. Η επίθεση εξαπολύθηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι αποσχιστές αντάρτες, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ουκρανοί βουλευτές ζήτησαν από τη Δύση να υιοθετήσει «νέες κυρώσεις» εναντίον της Μόσχας «για να σταματήσει τη ρωσική επίθεση» στα ανατολικά και «να τερματιστεί η παράνομη κατοχή της Κριμαίας», της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η φιλορωσική αντιπολίτευση από την πλευρά της πρότεινε στους βουλευτές να ζητήσουν από τον ΟΗΕ την αποστολή κυανόκρανων στην ανατολική Ουκρανία, μια πρόταση που απερρίφθη από τον φιλοδυτικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.