Ουκρανία: Σε ισχύ οι αμφιλεγόμενοι νόμοι για την «αποσοβιετοποίηση» της χώρας

Σε ισχύ έθεσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο τους νόμους οι οποίοι απαγορεύουν την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και εξαίρουν τους εθνικιστές μαχητές, οι οποίοι έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.
Το πακέτο νόμων, το οποίο εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την 9η Απριλίου, έχουν στόχο την πλήρη ρήξη με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, την ώρα που στο ανατολικό τμήμα της χώρας οι ουκρανικές αρχές συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι νοσταλγοί της άλλοτε ΕΣΣΔ.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας, οι νόμοι αυτοί «απαγορεύουν τα σοβιετικά σύμβολα, καταδικάζουν το κομμουνιστικό καθεστώς, ανοίγουν τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών και αναγνωρίζουν όλους τους μαχητές για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλαδή τους εθνικιστές που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί εναντίον «της σοβιετικής κατοχής». Οι παραπάνω νόμοι εξισώσουν επίσης τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα», των «σοβιετικών και των ναζί». Παρόμοιοι νόμοι έχουν κυρωθεί στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.
Βάσει των νέων νόμων του κράτους τα μνημεία τα οποία τιμούν σοβιετικούς αξιωματούχους, ιδίως οι προτομές του Λένιν, θα αποκαθηλωθούν, ενώ κοινότητες, δρόμοι και επιχειρήσεις θα αλλάξουν ονόματα ώστε να μην παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.
Εξάλλου η αναπαραγωγή του ύμνου της σοβιετικής ένωσης, που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε ως τον εθνικό ύμνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προσαρμοσμένους τους στίχους, είναι πλέον ποινικό αδίκημα στην Ουκρανία που επισύρει ποινή φυλάκισης.
Η Ρωσία κατήγγειλε με έντονο τρόπο τους συγκεκριμένους νόμους, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί «ολοκληρωτικές» μεθόδους για την αποσοβιετοποίηση της Ουκρανίας και την προώθηση μιας εθνικιστικής ιδεολογίας που ωθεί τη χώρα «στην άβυσσο». Δυτικοί διανοούμενοι επισημαίνουν από τη δική τους πλευρά ότι οι αμφιλεγόμενοι νόμοι θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.