Παλαιστίνη: Τους 360 έφθασαν οι συλληφθέντες από τους Ισραηλινούς

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε άλλους 37 Παλαιστίνιους τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 360 τον αριθμό των προσώπων που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή τριών εφήβων, σπουδαστών εβραϊκών θρησκευτικών σχολών κοντά στο Γκους Ετζιόν.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 37 υπόπτους και ερεύνησαν 80 τοποθεσίες», κυρίως γύρω από τη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη, και την Τζενίν, στα νότια, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Μετά την απαγωγή των τριών νέων, πριν από 11 ημέρες, συνελήφθησαν 361 άνθρωποι εκ των οποίων οι 250 ήταν μέλη της Χαμάς και οι 57 από αυτούς είχαν αποφυλακιστεί από ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, εξήγησε η εκπρόσωπος. Το 2011, 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του στρατιώτη Σαλίτ ο οποίος είχε απαχθεί από τη Χαμάς και κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα επί πέντε χρόνια.
Από την έναρξη της επιχείρησης «Φύλακας των αδελφών μας» στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι και ένας άνθρωπος με νοητική υστέρηση. Άλλος ένας 20χρονος άνδρας θεωρείται από την Παρασκευή κλινικά νεκρός, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καταδίκασε την απαγωγή και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί πλήρως με τις υπηρεσίες ασφαλείας για τον εντοπισμό των τριών νέων, κατήγγειλε ταυτόχρονα και τις «εν ψυχρώ δολοφονίες». Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχουν «αποδείξεις» ότι η Χαμάς εμπλέκεται στην υπόθεση.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι διαθέτει «ακλόνητες αποδείξεις» για την εμπλοκή της ισλαμιστικής οργάνωσης στην απαγωγή, προσθέτοντας ότι θα τις δώσει «σύντομα» στη δημοσιότητα.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το Ισραήλ θα περιορίσει το εύρος της επιχείρησης αυτής, της μεγαλύτερης που έχει γίνει στη Δυτική Όχθη μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα, το 2005, καθώς πλησιάζει η έναρξη του Ραμαζανιού, στα τέλη της εβδομάδας. «Ο στρατός σίγουρα θα προτιμήσει να περιορίσει το εύρος των επιχειρήσεων και να επικεντρωθεί στη συλλογή πληροφοριών», εκτίμησε ο στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Haaretz.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.