Πολωνία: Κατηγορίες σε ρώσους ελεγκτές για τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι θα απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος δύο ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα το 2010 που στοίχισε τη ζωή στον τότε πρόεδρο της χώρας Λεχ Καζίνσκι, μία κίνηση που -όπως εκτιμά το Reuters- είναι πιθανόν να βλάψει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ο εισαγγελέας Ιρένεους Ζέλαγκ της στρατιωτικής εισαγγελίας δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ότι από την μέχρι στιγμής έρευνα έχει προκύψει πως η κύρια αιτία της συντριβής του αεροσκάφους ήταν η αδυναμία του πληρώματος να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Αλλά όπως είπε ο Ζέλαγκ, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος δύο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι καθοδήγησαν το αεροσκάφος στην προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ, στη δυτική Ρωσία.

«Οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων δικαιολόγησαν την έκδοση στις 24 Μαρτίου απόφασης για την απαγγελία κατηγοριών… εις βάρος δύο ρώσων πολιτών, μελών της ομάδας ελέγχου της πτήσης» είπε ο Ζέλαγκ.

Είναι απίθανο, σύμφωνα με το Reuters, να συμφωνήσει η Μόσχα στην έκδοση των δύο αυτών αξιωματούχων στην Πολωνία για να δικαστούν.

Ο Ζέλαγκ δεν κατονόμασε τα πρόσωπα αυτά και αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι κατηγορούνται ότι έκαναν ή δεν έκαναν οι ελεγκτές, το οποίο συνέβαλε στο αεροπορικό δυστύχημα.

Το δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε το οκταμελές πλήρωμα και οι 88 επιβάτες, περιλαμβανομένου του Καζίνσκι, αλλά και υψηλόβαθμων πολωνών αξιωματούχων, είχε συγκλονίσει την πολωνική κοινωνία.

Ο Καζίνσκι και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι μετέβαιναν στο Κατίν, στη Ρωσία, για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σοβιετική σφαγή Πολωνών αξιωματικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.