Πολωνία: Ο Λεχ Βαλέσα «ήταν πληροφοριοδότης του καθεστώτος» επί υπαρκτού σοσιαλισμού

Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του κινήματος Αλληλεγγύη, επί εποχής υπαρκτού σοσιαλισμού, είχε υπάρξει αμειβόμενος πληροφοριοδότης του καθεστώτος μεταξύ 1970 και 1976, σύμφωνα με τον επικεφαλής ινστιτούτου ιστορίας της χώρας.

Ο κ. Βαλέσα, ο οποίος θεωρείται σύμβολο της πάλης για τη μετάβαση από το αυταρχικό καθεστώς στη δημοκρατία, έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι είχε υπογράψει σύμβαση με το καθεστώς για να δίνει πληροφορίες, ωστόσο υποστήριζε ότι επί της ουσίας δεν το έπραξε ποτέ.

Το 2000 είχε αθωωθεί από ειδικό δικαστήριο, το οποίο δεν βρήκε αποδείξεις τέτοιας δραστηριότητας.
Ο διευθυντής του Ινστοτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας Λούκατς Καμίνσκι τόνισε ότι έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν αυτή την εβδομάδα από την οικία του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών του καθεστώτος του υπαρκτού σοσιαλισμού, του στρατηγού Τσέσλαβ Κίστσακ επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Βαλέσα είχε υπογράψει δήλωση συνεργασίας με τις αρχές, με το όνομα και το ψευδώνυμό του, «Μπόλεκ».

«Υπάρχουν ακόμη σελίδες με αναφορές και αποδείξεις πληρωμής με την υπογραφή του Βαλέσα», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνσκι.

Οι 279 σελίδες εγγράφων φέρονται να είναι αυθεντικές και θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, κατέληξε.
Ο κ. Βαλέσα ηγήθηκε του αντικαθεστωτικού κινήματος Αλληλεγγύη μεταξύ 1980 και 1990, ενώ μετά την πτώση της δικτατορίας του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, διατέλεσε πρόεδρος της Πολωνίας μεταξύ 1990 και 1995.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.