Πρόκληση για τη συνοχή της ΕΕ το προσφυγικό, λένε Τουσκ και Σουλτς

«Οι προκλήσεις που ως ΕE αντιμετωπίζουμε είναι ίσως οι μεγαλύτερες που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου έγινε συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι προκλήσεις «θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την ΕΕ όπως έχει έως τα σήμερα οικοδομηθεί, ή ακόμα να καταστρέψουν ορισμένα επιτεύγματα, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία μέσω Σέγκεν».

«Θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο της ΕΕ που δεν θα είναι θετικές. Αυτό σημαίνει ότι διανύουμε δύσκολες περιστάσεις για τις οποίες απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις με ενότητα και αλληλεγγύη. Ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, δεν θέλω μια άλλη εναλλακτική» υπογράμμισε.

Σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Τουρκία, ο Τουσκ αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Για τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, επανέλαβε ότι θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει έως τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που απαιτεί επιτάχυνση των διαδικασιών.

Προβληματισμένος και ανήσυχος εμφανίστηκε όμως και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο γερμανός αξιωματούχος άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από την ανάγκη να βρεθούν λύσεις.

Όπως μετέδωσε το BBC, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε χώρες, αλλά μίλησε για «δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις».

«Δίνονται υποσχέσεις που δεν τηρούνται» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας και εκείνος ότι αυτό που δοκιμάζεται είναι η συνοχή της ΕΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.