Ρουμανία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πόντα

Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε το νέο κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, ο οποίος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη θητεία του έως τη λήξη της, το 2016.
Τη νέα κυβέρνηση στήριξαν 377 αντιπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, οι οποίες αριθμούν συνολικά 572 έδρες και την καταψήφισαν 134 αντιπρόσωποι. Στην ψηφοφορία ήταν παρόντες 468 βουλευτές και γερουσιαστές.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση. Είναι πρακτικά μία νέα ψήφος εμπιστοσύνης, με εξαιρετικά σαφή και σταθερή πλειοψηφία», υπογράμμισε ο κ. Πόντα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Η συνεχής στήριξη με καλεί να συνεχίσω τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.
Στη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ντάριους Βάλτσοφ, αντικαθιστώντας την Ιοάνα Πετρέσκου και ο Αντρέι Γκερέα είναι ο νέος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος διαδέχεται τον τεχνοκράτη Ράζβαν Νικολέσκου.
Ο Βίκτορ Πόντα είπε ότι η νέα κυβέρνηση συνεπάγεται αλλαγή στάσης και έναρξη πραγματικού διαλόγου, ώστε να υπάρξει αληθινός σεβασμός μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ζήτησε από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να συνεχίσουν να εντοπίζουν τρόπους για τη βελτίωση της συνεργασίας κυβέρνησης – κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει η ανάγκη για μια καλύτερη παρουσία της νομοθετικής εξουσίας, όχι μόνο όταν πρόκειται για προτάσεις μομφής, που είναι τα συνταγματικά «όπλα» της αντιπολίτευσης.
Ο Βίκτορ Πόντα ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αλλά ηττήθηκε από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και δήμαρχο Σίμπιου, Κλάους Γιοχάνις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.