Σερβία: Ο πρόεδρος Νίκολιτς καταδίκασε το κάψιμο σημαίας της Κροατίας από τον Σέσελι

Γραπτό μήνυμα στο οποίο καταδικάζει οξύτατα το κάψιμο της κροατικής σημαίας στο Βελιγράδι απέστειλε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στην ομόλογό του της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, τονίζοντας ότι πίσω από τέτοιες κινήσεις δεν βρίσκεται το κράτος, ούτε κάποιος κρατικός αξιωματούχος.
Με αφορμή το επεισόδιο που συνέβη την Τετάρτη, όταν ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και αρχηγός του δεξιού εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι έκαψε την κροατική σημαία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το δικαστικό μέγαρο στο Βελιγράδι, ο σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ίβαν Μρκιτς, εκ μέρους του κ. Νίκολιτς, απέστειλε στον Κροάτη ομόλογό του Ντάριο Μίχελιν μήνυμα προς την πρόεδρο της Κροατίας.
Στο μήνυμα ο πρόεδρος της Σερβίας εκφράζει απέχθεια για οποιαδήποτε υποβάθμιση συμβόλων κρατών ή πολιτών. «Το κάψιμο της σημαίας της Κροατίας θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα και όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα θα πρέπει να ληφθούν κατά του δράστη. Πιστεύω ότι θα καταλάβετε ότι πίσω από τέτοια περιστατικά δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική, πόσο μάλλον η σερβική ηγεσία», υπογραμμίζει.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς αναφέρει ότι πολλά επεισόδια και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέβησαν και στην Κροατία, αλλά «η Σερβία δεν τα θέτει, ούτε θα τα θέσει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής προσοχής».
Ο κ. Νίκολιτς τονίζει στο μήνυμα προς την Κολίντα Γκραμπάρ – Κιτάροβιτς ότι η σερβική ηγεσία «καθοδηγείται από την αποδεδειγμένη σοφία ότι οι γείτονες θα πρέπει να κάνουν τα πάντα, ώστε η συμβίωση να είναι καλύτερη και όχι δύσκολη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Σερβίας, από το Ζάγκρεμπ εστάλη απαντητικό μήνυμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι η κ. Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς «εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της και προσβλέπει στη συνεργασία».
Ο κ. Νίκολιτς ήταν μέλος του εθνικιστικού κόμματος του κ. Σέσελι από το 1991 έως το 2008, όταν και ίδρυσε το κεντροδεξιό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.