«Σημειώσαμε πρόοδο» λένε ΗΠΑ – Ιράν μία ημέρα μετά την ομιλία Νετανιάχου

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι τριήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σημειώσαμε πρόοδο, λένε οι δύο πλευρές, μία ημέρα μετά την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Οι επαφές θα συνεχιστούν στις 15 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πραγματοποιήθηκαν στο Μοντρέ της Ελβετίας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Σημειώσαμε κάποια πρόοδο, αλλά παραμένουν πολλές προκλήσεις» δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες και σκληρές.

«Περιμένουμε ότι εμείς (σ.σ. ΗΠΑ και Ιράν) θα έχουμε ξανά διμερή συνάντηση, όπου θα είναι παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 15 Μαρτίου. Η τοποθεσία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αλλά πιθανότατα θα είναι η Γενεύη» δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Σημειώσαμε, αλλά μένει ακόμα να γίνει πολλή δουλειά».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου επιτέθηκε -όπως αναμενόταν- στην Τεχεράνη.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μπ.Νετανιάχου δήλωσε ότι τo καθεστώς του Ιράν θα είναι πάντοτε εχθρός των ΗΠΑ, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός και έναντι των διαπραγματεύσεων της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο δείχνει ότι ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος θα δυσκολευτεί να πείσει τους αμερικανούς βουλευτές να τη στηρίξουν.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν άκουσε «τίποτε νέο» και ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν παρουσίασε καμία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση αντί των συνομιλιών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.