Την υποδοχή χιλιάδων επιπλέον Σύρων προσφύγων επιβεβαιώνει ο Κάμερον

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχθεί χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες από την Συρία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπό το βάρος της κλιμάκωσης των πιέσεων προς την κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κουρντί που φόρτισε συναισθηματικά τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία.

Η υποδοχή θα γίνει απευθείας από καταυλισμούς του ΟΗΕ σε κράτη που συνορεύουν με τη Συρία, και δεν αφορά πρόσφυγες που έχουν φθάσει ήδη στην Ευρώπη.

Μιλώντας την Παρασκευή από τη Λισαβόνα, όπου είχε συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μάσκατ, ο Κάμερον επισήμανε ότι η Βρετανία έχει ήδη δεχθεί 5.000 Σύρους βάσει του υπαρχόντων προγραμμάτων επανεγκατάστασης και θα συνεχίσει να δέχεται περισσότερους.

«Δεδομένης της κλίμακας της κρίσης και του πόνου των ανθρώπων, σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι θα κάνουμε περισσότερα για να παράσχουμε επανεγκατάσταση σε χιλιάδες επιπλέον Σύρους πρόσφυγες» δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τζ.Μάσκατ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι η χώρα θα δεχθεί πρόσφυγες απευθείας από τους καταυλισμούς του ΟΗΕ και όχι από ευρωπαϊκά κράτη.

Μιλώντας για «ηθική ευθύνη» της Βρετανίας να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εν μέσω του τετραετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Κάμερον επισήμανε πως περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο υποδοχής θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα έπειτα από συζητήσεις με τους οργανισμούς που εργάζονται στην περιοχή.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων στην κρίση.

Οι φωνές προς τη Βρετανία να δεσμευτεί σε μεγαλύτερη συνδρομή εντάθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κουρντί που πέταξαν τα κύματα στα τουρκικά παράλια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.