Τουρκία: Επέτρεψε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του MHP η Δικαιοσύνη

Τουρκικό εφετείο επέτρεψε τελικώς τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ακροδεξιού, κεμαλικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), όπως έχουν ζητήσει εκατοντάδες μέλη του, τα οποία προσπαθούν να εκπαραθυρώσουν τον βετεράνο ηγέτη τους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκληρά εθνικιστικό MHP θα σημείωνε μεγάλη άνοδο σε ποσοστά, σε περίπτωση που αντικαθίστατο ο κ. Μπαχτσελί.

Ο τελευταίος, παρά το γεγονός ότι παραμένει σκληρός υπερασπιστής της κεμαλικής παράδοσης περί κοσμικότητας του κράτους, έχει στηρίξει την επιλογή του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για όξυνση της πάλης ενάντια στους Κούρδους αποσχιστές του PKK.

To MHP, σε αντίθεση με το έτερο κεμαλικό κόμμα του κοινοβουλίου, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), θεωρείται πιθανό να στηρίξει τη μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία, λόγω της τακτικής προσέγγισής του με τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Μπαχτσελί έχει στηρίξει επίσης τον Τούρκο πρόεδρο και στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Το MHP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας σε ψήφους και το τέταρτο σε κοινοβουλευτική δύναμη στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, καθώς το κεντροαριστερό – αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κέρδισε περισσότερες έδρες λόγω εκλογικού συστήματος, μολονότι τέταρτο σε ψήφους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.