Τουρκία: Επεκτείνονται οι συλλήψεις για «εξύβριση» του Ερντογάν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρεις πολίτες με την κατηγορία ότι εξύβρισαν τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μηνύματα που ανήρτησαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, την ώρα που ακτιβιστές για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν αγανάκτηση για τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι τουρκικές αρχές στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Οι τρεις πολίτες, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, συνελήφθησαν στις κατοικίες τους και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου εντός των επόμενων ημερών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Ανατολή. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο εξ αυτών συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, η τρίτη στην Φετιγιέ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Σε άλλη υπόθεση, φοιτητής από το Καϊσερί, στην κεντρική Τουρκία, ο οποίος έχει καταδικαστεί επειδή χαρακτήρισε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους «δικτάτορα» κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης το 2013, συνελήφθη, αν και είχε αφεθεί ελεύθερος, μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet.
Ο Αϊκουλατάπ Αβσάρ μεταφέρθηκε στη φυλακή του Καϊσερί όπου θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 14 μηνών.
Μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας τον περασμένο Αύγουστο, οι διώξεις με την κατηγορία της «εξύβρισης» του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχουν αυξηθεί στην Τουρκία, στοχοθετώντας τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, όσο και απλούς πολίτες.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εκδίκασε τουλάχιστον 84 δίκες αυτού του είδους σε διάστημα έξι μηνών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.