Τουρκία: Υποστηρικτές του Γκιουλέν μέσα στον στρατό ψάχνει η στρατιωτική Δικαιοσύνη

Έρευνα για πιθανούς υποστηρικτές του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων άνοιξε η στρατιωτική Δικαιοσύνη της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ιζμέτ Γιλμάζ.

Πρόκειται για το πλέον πρόσφατο επεισόδιο της διαμάχης του ισλαμοσυντηρητικού ρεύματος που κυβενά την Τουρκία, με αδιαφιλονίκητο ηγέτη του τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντγάν, με το πρώην συμμαχικό και νυν αντίπαλό τους ρεύμα Χιζμέτ («Υπηρεσία»), του οποίου ηγείται ο κ. Γκιουλέν.
Ο κ. Γιλμάζ τόνισε ότι 73 αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι είχαν καθαιρεθεί λόγω καταδίκης τους για συνωμοσία κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης και τελικώς απαλλάχθηκαν, επιστρέφουν στις τάξεις του στρατού.

Τα ισλαμιστικά ρεύματα των κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλέν είχαν συνεργαστεί για να υπονομεύσουν τις βάσεις εξουσίας του σκληρού κοσμικού πυρήνα του κεμαλικού τουρκικού κράτους, κυρίως μέσα στον στρατο.
Ωστόσο, όταν ο κ. Γκιουλέν στήριξε ανοικτά τις κινητοποιήσεις κατά του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας, το 2013, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών, συμμάχησε με τμήματα του παλιού κεμαλικού κατεστημένου, απελευθερώνοντας μάλιστα εκατοντάδες αξιωματικούς που είχαν καταδικαστεί για απόπειρες οργάνωσης πραξικοπήματος εναντίον του και κήρυξε τον πόλεμο στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.