Υεμένη: Μεγάλες ζημιές στην παλιά πόλη της Σαναά από τους βομβαρδισμούς

Οι μαζικοί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σαναά, που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατήγγειλε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), απευθύνοντας έκκληση στα αντίπαλα μέρη να “προστατεύσουν την μοναδική πολιτισμική κληρονομιά” της χώρας.
«Τις τελευταίες ημέρες, η UNESCO έχει λάβει πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές σε τόπους και κτίσματα μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Υεμένη», ανέφερε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Ουνέσκο, η παλιά πόλη της Σαναά, στην οποία βρίσκονται πλινθόκτιστες οικίες, τεμένη και χαμάμ που είχαν ανεγερθεί πριν από τον 11ο αιώνα, «βομβαρδίστηκε μαζικά τη νύχτα της 11ης Μαΐου 2015, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πολλά ιστορικά κτίσματα».
Η ιστορική πόλη Σαάντα, προπύργιο των Χούδι στο βορρά, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της προϊσλαμικής πόλης Μπαράκες (γνωστής στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως Αθλούλα) και τα περίφημα τείχη της επίσης υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς, κατήγγειλε η UNESCO.
«Καταδικάζω αυτές τις καταστροφές και καλώ όλα τα μέρη να κρατήσουν την πολιτισμική κληρονομιά εκτός του πεδίου δράσης τους κατά τη διάρκεια της σύρραξης», ανέφερε η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα, για την οποία η πολιτισμική κληρονομιά αποτελεί «εξαιρετική μαρτυρία των επιτευγμάτων του ισλαμικού πολιτισμού».
Οικοδομημένη σε ένα οροπέδιο, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων, η Σαναά αποτέλεσε τον 12ο και τον 13ο αιώνα ένα σημαντικό κέντρο για την εξάπλωση του Ισλάμ. Στην παλιά πόλη καταμετρώνται 103 τεμένη, 14 χαμάμ και περίπου 6.000 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών-πύργων και πλινθόκτιστων κατοικιών, που είχαν ανεγερθεί πριν από τον 11ο αιώνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.