Υεμένη: Νέα προώθηση των ιρανόφιλων Χούδι εντός του Άντεν

Στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης Άντεν, κομβικής σημασίας λιμανιού, προωθήθηκαν τη Δευτέρα οι ιρανόφιλοι, σιίτες αντάρτες Χούδι της Υεμένης, δίνοντας μάχη ενάντια στους πιστούς στο κοσμικό καθεστώς του αποπεμφθέντος προέδρου της χώρας, Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Πυρά πυροβολικού και ρουκετών ακούγονται κοντά στο Αλάμ, στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου του Άντεν, μετά την προώθηση του Χούδι σε αυτοκινητόδρομο κατά μήκος της Αραβικής Θάλασσας.
Το Άντεν είναι το τελευταίο προπύργιο της κοσμικής κυβέρνησης της Υεμένης, καθώς από τον Σεπτέμβριο οι ιρανόφιλες σιιτικές πολιτοφυλακές του βορρά έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.

Η Σαουδική Αραβία, ηγούμενη στρατιωτικής συμμαχίας εννέα αραβικών μουσουλμανικών χωρών, με την υποστήριξη του Πακιστάν, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, έχει εξαπολύσει εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων κατά των Χούδι, ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση του κ. Χάντι και να μην παραδοθεί η Υεμένη στην επιρροή του Ιράν, μεγάλου αντπάλου των Σαουδαράβων στη Μέση Ανατολή.

Η Υεμένη κατοικείται κατά πλειονότητα από σουνίτες μουσουλμάνες, όπως και οι περισσότερες ισλαμικές χώρες του πλανήτη, με την εξαίρεση του Ιράν, του Ιράκ, του Μπαχρέιν και του Αζερμπαϊτζάν, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες μουσουλμάνοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.