Χάγη: Η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμο κατά της Κροατίας

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε ότι η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμό της κατά της Κροατίας, την περίοδο των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο πόλεμος μεταξύ της Κροατίας και της εναπομείνασας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία – Μαυροβούνιο) διήρκεσε από τις 31 Μαρτίου 1991 έως τις 12 Νοεμβρίου 1995 και έμεινε γνωστός ως «Πόλεμος Ανεξαρτησίας της Κροατίας».

Οι κροατικές δυνάμεις, πέραν του ομοσπονδιακού Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ο οποίος είχε περάσει πια ολοκληρωτικά στα χέρια των Σέρβων, είχαν αντιμετωπίσει και τις πολιτοφυλακές των Σέρβων της Κροατίας, κυρίως στις περιοχές της Κράινα και της Ανατολικής Σλαβονίας.

Ο Πίτερ Τόμκα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τίνισε ότι, μολονότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα στην Κροατία μεταξύ του 1991 και του 1995, η Κροατία δεν απέδειξε ότι η Σερβία επεδίωκε να εξολοθρεύσει «συνολικά ή μερικά» τον κροατικό πληθυσμό στις κατειλημμένες περιοχές.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί αργότερα εντός της Τρίτης για τον ισχυρισμό της Σερβίας ότι η Κροατία διέπραξε γενοκτονία κατά της σερβικής μειονότητας στο κροατικό έδαφος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.