Χάος στη Γαλλία με παράλληλα θρίλερ και διασύνδεση με το Charlie Hebdo

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η γαλλική πρωτεύουσα, με διαφορετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε εξέλιξη που συνδέονται με τον «πυρήνα ισλαμιστών» που ευθύνεται για το μακελειό στο Charlie Hebdo. Βόρεια του Παρισιού, στο Νταμαρτέν -αν- Γκελ, οι θεωρούμενοι δράστες του μακελειού έχουν ταμπουρωθεί σε τυπογραφείο έχοντας πιάσει έναν όμηρο. Στο ανατολικό Παρίσι, στη Βενσάν, άλλος ένοπλος -πιθανότατα συνεργάτης τους- έχει πιάσει πέντε ομήρους σε εβραϊκό σούπερμαρκετ.

Κινητοποίηση και στο Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι, όπου τελικά ευτυχώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έκλεισαν, προληπτικά, τα εβραϊκά καταστήματα στο Μαραί στο κέντρο του Παρισιού, μετά την επίθεση στο σούπερμαρκετ.

Σύμφωνα με ό,τι συνάγεται μέχρι στιγμής από επίσημες ανακοινώσεις και όσες διαρροές θεωρούνται αξιόπιστες, οι δύο ομηρίες αλλά και οι πυροβολισμοί της Πέμπτης στο νότιο Παρίσι (με τη νεκρή αστυνομικό) συνδέονται: Οι δράστες είχαν σχέση μεταξύ τους, συγκροτώντας «πυρήνα» που φέρεται να ξεκινά από γνωριμία με γνωστό ισλαμιστή προ ετών.

Η κατάσταση έχει ως εξής το απόγευμα της Παρασκευής (16:45, ώρα Ελλάδας):

Η κατάσταση σε αυτό το μέτωπο είναι προς το παρόν στατική και οι τελευταίες αναφορές της αστυνομίας αναφέρουν ότι προτεραιότητα είναι να ανοίξει διάλογος με τους ενόπλους. Έχει ήδη υπάρξει επικοινωνία μαζί τους, αλλά φαίνεται ότι οι ένοπλοι δεν είναι συνεργάσιμοι.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναφέρει ως «σχεδόν βέβαιο» πως οι δύο ένοπλοι είναι οι δράστες του μακελειού στο περιοδικό, τα δύο αδέλφια Κουασί. Πριν κλειστούν στο τυπογραφείο, είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυρών σε αυτοκινητόδρομο, από την οποία δεν επιβεβαιώνονται πως υπάρχουν νεκροί.

Παράλληλα, αργά το μεσημέρι, τουλάχιστον ένας ένοπλος μπήκε σε εβραϊκό σούπερμαρκετ στη Βενσάν στο ανατολικό Παρίσι και έπιασε τουλάχιστον πέντε άτομα ομήρους.

Ανεπίσημες αναφορές θέλουν να πρόκειται για εκείνον που είχε πυροβολήσει θανάσιμα, την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη), την αστυνομικό στο νότιο Παρίσι, στη Μονρούζ.

Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνουν μόνο έναν τραυματία στο σούπερ μάρκετ.

Εκτός από τα αδέλφια Κουασί, το απόγευμα της Παρασκευής η εισαγγελία ανακοίνωσε πως αναζητά άλλα δύο άτομα σε σχέση με το θανάσιμο πυροβολισμό της αστυνομικού: Τον 32χρονο Αμεντί Κουλιμπαλί και την 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιάν.

Η αστυνομία έχει αναφέρει, σύμφωνα με το Associated Press, πως ο ένοπλος στο εβραϊκό σούπερμαρκετ είναι ο ύποπτος του περιστατικού της Πέμπτης.

Ανεπίσημες αναφορές από πηγές κοντά στην έρευνα θέλουν τον Κουλιμπαλί και τον Σερίφ Κουασί να είχαν «μέντορα» τον ισλαμιστή Ντζαμέλ Μπενγκάλ, που έχει καταδικαστεί για σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα και στρατολόγηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.