Χαμενεΐ: Όταν φύγω, να εκλέξετε στη θέση μου έναν επαναστάτη ηγέτη του Ιράν

Ο πρώτος πολίτης του Ιράν, ανώτατος ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε από τη Συνέλευση των Ειδικών να εκλέξουν στη θέση του, μετά τον θάνατό του, έναν «επαναστάτη ηγέτη» για τη χώρα.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ο δεύτερος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, μετά την ισλαμιστική επανάσταση του 1979. Εξελέγη το 1989, μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Ιρανών σιιτών ισλαμιστών, Μεγάλου Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί.

Ο ανώτατος ηγέτης είναι ανώτερος του προέδρου του Ιράν και έχει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ειδικά του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σώματος που είναι παράλληλο με τις παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας και διαθέτει, όπως και αυτές, στρατό ξηράς, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία.

Εντός του ισλαμιστικού καθεστώτος του Ιράν, συγκρούονται πολλές φορές οι συντηρητικοί, οι μετριοπαθείς και οι μεταρρυθμιστές ισλαμιστές, χωρίς ωστόσο κανείς τους να αμφισβητεί το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας. Όσες πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούν το καθεστώς, βρίσκονται στην παρανομία ή στο εξωτερικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.