Χ. Θάτσι: Η Σερβία έχει αναγνωρίσει de facto το Κόσοβο

Η Σερβία de facto αναγνώρισε το Κόσοβο, τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».
«Το Κόσοβο είναι τώρα de facto αναγνωρισμένο από τη Σερβία. Αυτό συμβαίνει de facto σε όλα τα επίπεδα. Οι θεσμοί του Κοσόβου ελέγχουν ολόκληρο το κράτος και εμείς de jure δεν έχουμε παρουσία της Σερβίας στο Κόσοβο. Οι Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο είναι μέρος της κυβέρνησης και της Βουλής. Εκτός αυτού, το Κόσοβο αναγνωρίζεται από 108 κράτη στον κόσμο, έχει ενταχθεί σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η ανεξαρτησία του Κοσόβου», ανέφερε ο κ. Θάτσι.
Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου τόνισε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη Νέα Υόρκη, χωρίς διεθνείς μεσολαβητές, αποκόμισε την εντύπωση ότι υπάρχει καλή βούληση για συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου εκτίμησε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας θα συνεχιστεί σύντομα σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί θα εφαρμοστούν.
«Έχουμε τη συμφωνία των Βρυξελλών και δεν πρέπει να υπάρξει αίτημα για επιστροφή στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Θάτσι, στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, την οποία αναδημοσιεύουν σερβικά πρακτορεία και ΜΜΕ, τονίζοντας ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών εισήλθε σε νέα φάση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.