23χρονη καταγράφει την προσπάθειά της να πεθάνει

Είναι μόλις 23 ετών. Η Olympe πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. 40 διαφορετικές προσωπικότητες. Μια πάθηση που την έχει οδηγήσει να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η 23χρονη Γαλλίδα Olympe μίλησε πρόσφατα στους 255.000 ακόλουθούς της για το πρόβλημα ψυχικής υγείας το οποίο αντιμετωπίζει. Σε μια συγκινητική εξομολόγηση είχε προχωρήσει για τη μάχη με την κατάθλιψη και ο Τάσος Μπακασέτας. Έχει μεταβεί στο Βέλγιο και βρίσκεται σε επαφή με τους γιατρούς. Θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της. Διάλεξε μια χώρα όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη.

Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας είναι μια πάθηση που βιώνεται οδυνηρά. Μιλώντας με τον γιατρό Yves de Locht, η Olympe ενημερώθηκε πως οι κλινικές δεν είναι «διανομείς ευθανασίας».

Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες ή και χρόνια μέχρι κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Ο αμφιλεγόμενος θάνατος

Η είδηση έρχεται μετά τον αμφιλεγόμενο θάνατο μιας 23χρονης που έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας. Επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της στο Βέλγιο το 2022. Η επίσης 23χρονη Shanti De Corte είχε επικαλεστεί αφόρητη ψυχική δυσφορία.

Είχε τραυματιστεί ψυχικά ως μάρτυρας της επίθεσης του ISIS στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το 2016. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει όσα αντίκρισε με τα μάτια της. Παρά τις συνεδρίες και τη φαρμακευτική αγωγή, επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της τον Μάιο του 2022.

Λίγο καιρό αργότερα, ένας νευρολόγος δήλωσε ότι η απόφαση ήταν πρόωρη. Δεν είχαν διερευνηθεί πλήρως οι επιλογές της, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά. Είχε όμως την υποστήριξη της μητέρας της 23χρονης.

«Είναι η ζωή μου»

«Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα καταφύγω στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο Βέλγιο. Είμαι ήδη σε επαφή με τους γιατρούς» έγραφε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο Instagram η Olympe.

«Δεν πρόκειται για συζήτηση. Είναι η ζωή μου. Είναι μια απόφαση που πήρα και ήταν δύσκολο να την πάρω», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην Parisien, ο γιατρός που φέρεται να είχε προσεγγίσει η Olympe, απέρριψε τους ισχυρισμούς της. Δεν είχαν προχωρήσει σε τέτοιο στάδιο οι συζητήσεις τους.

Η διαδικασία, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Το Βέλγιο, μάλιστα, έχει κουραστεί να χρωματίζεται ως «θάλαμος θανάτου». Με δεδομένο ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στη Γαλλία.

Η Olympe δεν επιθυμεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους νέους. Προτρέπει όσους έχουν σκοτεινές σκέψεις να βρουν ανθρώπους γύρω τους για να τους στηρίξουν.

Υπενθυμίζεται πως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Το 48,6% των ψυχιάτρων που συμμετείχαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 δεν υποστηρίζει την πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με σοβαρή και επίμονη ψυχική ασθένεια.

Επιστημονική εργασία του 1994 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η διαθεσιμότητα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας στον γενικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για ταινίες, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική «Me Before You» του 2016.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.