Παραίτηση Ντέισελμπλουμ ζητεί και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ζήτησε, μετά τον Ματέο Ρέντσι και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από την Κεντροαριστερά, τη ριζοσπαστική Αριστερά και το Πορτογαλικό ΚΚ, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά», δηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη, μόνο εάν εκείνος αποχωρήσει από τη θέση του.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Κόστα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά την επίσκεψη του, την Τρίτη, στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Πορτογαλίας.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς, εξάλλου, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον κ. Ντέισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Η Ισπανία εδώ και καιρό προσπαθεί να θέσει τον υπουργό Οικονομικών της, Λουίς Ντε Γκίντος, επικεφαλής του Eurogroup.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.