Αυστρία: Την Παρασκευή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς

Το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου και μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 800.000, αναμένεται να δοθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των βουλευτικών εκλογών και αρχηγό της Κεντροδεξιάς Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις δηλώσεις του μετά την εκλογική νίκη του, ο κ. Κουρτς, 31 ετών και νέος ηγέτης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ως προς το κόμμα με το οποίο θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας πως θα πρέπει πρώτα να λάβει την εντολή από τον πρόεδρο της χώρας και κατόπιν να αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή, η οποία θα συνέλθει σε σώμα στην πρώτη συνεδρίαση της στις 9 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Βαν Ντερ Μπέλεν, σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση, που θα του υποβάλει την Τρίτη και τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του αυστριακού κράτους δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, «αυτό αποτελεί δικαίωμα του προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.