Αγεφύρωτες προς το παρόν οι εμπορικές διαφορές Ε.Ε.- ΗΠΑ

Η σινο-αμερικανική ανακωχή στο μέτωπο του εμπορίου έγινε δεκτή με ανακούφιση από τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο καμία πρόοδος δεν διαφαίνεται προς την επίλυση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν καταθέσει «ειρηνευτική πρόταση», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει μία λιγότερο φιλόδοξη και περίπλοκη εκδοχή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP, που θα επικεντρώνεται στον περιορισμό των δασμών σε μία σειρά βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο αυτή δεν ικανοποιεί την Ουάσιγκτον.

Κληθείσα να σχολιάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής πρότασης, αλλά επιβεβαίωσε ότι αυτή δεν ικανοποιεί την αμερικανική πλευρά, ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμη εξαίρεση από το καθεστώς των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

«Νομίζω πως πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετές οι προτάσεις μας» σχολίασε η Μάλμστρομ. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει παρατείνει κατά μόλις ένα μήνα έως την 1η Ιουνίου την εξαίρεση της Ε.Ε. από το καθεστώς των δασμών. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για ένα συμβιβασμό είναι εξαιρετικά στενά.

Εν τω μεταξύ, ευρωπαϊκές χαλυβουργίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως εξηγούν, η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει ουσιαστικά τη δική της αγορά στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, έχει πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με χάλυβα από τρίτες χώρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.