Άγκυρα: Το συριακό καθεστώς να μείνει έξω από τη Μάνμπιτζ

Την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε παρουσία του συριακού καθεστώτος στην πόλη-κλειδί Μάνμπιτζ, όπου μια κουρδική πολιτοφυλακή κάλεσε τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί, εξέφρασε σήμερα η Τουρκία.

«Οι προσπάθειες των YPG (πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας) για να εισέλθει το καθεστώς στη Μάνμπιτζ δεν πρέπει να επιτραπούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Η Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας αραβοκουρδικής δύναμης στην οποία κυριαρχούν οι YPG και η οποία υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Η πόλη είχε καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε ανακαταληφθεί το 2016.

Οι YPG θεωρούνται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 ένα αιματηρό αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.

Η Μάνμπιτζ είναι επίσης ένα οχυρό για τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες έγιναν την Τετάρτη στόχος επίθεσης την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, οι τέσσερις από τους οποίους Αμερικανοί.

Μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της προσεχούς αποχώρησης των στρατευμάτων τους από τη Συρία, οι Κούρδοι μαχητές, φοβούμενοι μια τουρκική επίθεση, κάλεσαν στα τέλη Δεκεμβρίου το συριακό καθεστώς να αναπτύξει τον στρατό του στη Μάνμπιτζ. Η Δαμασκός είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα την ανάπτυξη δυνάμεών της στην περιοχή.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, βλέπει με κακό μάτι κάθε απόπειρα του καθεστώτος να κερδίσει έδαφος στις ζώνες που διαφεύγουν του ελέγχου του στη βόρεια Συρία επωφελούμενο από την αναμενόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η Μάνμπιτζ αποτελεί στόχο ενός οδικού χάρτη που αποφασίσθηκε τον Μάιο από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις και προβλέπει κυρίως την αποχώρηση των YPG από τη Μάνμπιτζ και την έναρξη κοινών αμερικανοτουρκικών περιπολιών, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο.

«Ο στόχος του οδικού χάρτη της Μάνμπιτζ είναι σαφής», επέμεινε ο Ακσόι. «Οι YPG αποσύρονται από τη Μάνμπιτζ, οι ΗΠΑ παίρνουν πίσω τα όπλα και η Μάνμπιτζ θα κυβερνηθεί από τους κατοίκους της».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα και πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ακσόι ανακοίνωσε επίσης πως ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού κράτους που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.