Ακύρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ζητεί εκ νέου ο Ασάνζ

Νέα προσφυγή κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του κατέθεσε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιας Ασάνζ, μέσω του δικηγόρου του, εξαιτίας του κινδύνου να υπάρξει αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο 45χρονος Αυστραλός αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό, που κατατέθηκαν τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία. Από τον Ιούνιο του 2012 βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο, προκειμένου να γλιτώσει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η βρετανική αστυνομία περιμένει να τον συλλάβει μόλις βγει από το κτήριο.

Ο Σουηδός δικηγόρος του Περ Σάμουελσον αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ο οποίος είπε τον Απρίλιο ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να βάλουν μερικούς ανθρώπους στη φυλακή», μεταξύ αυτών και τον Ασάνζ.

«Αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των ΗΠΑ να δράσουν (…) Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης, προκειμένου ο Τζούλιαν Ασάνζ να μπορέσει να πάει στον Ισημερινό και να λάβει πολιτικό άσυλο, το οποίο του έχει ήδη δοθεί», εξήγησε ο δικηγόρος.

«Καταθέσαμε σήμερα το πρωί αίτημα για ακύρωση ενώπιον του δικαστηρίου της Στοκχόλμης», εξήγησε, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν «δύο με τρεις εβδομάδες» μέχρι να εκδοθεί απόφαση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.