Αμοιβαία συναίνεση ΗΠΑ – Κίνας για αποφυγή εμπορικού πολέμου

Κίνα και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο, με το Πεκίνο, σε μια κίνηση καλής θελήσεως, να προαναγγέλλει ότι θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, αποφάσισε να «παγώσει» προς το παρόν την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε προς το παρόν να μην επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, μετά την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τόνισε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. «Παγώνουμε τον εμπορικό πόλεμο, συμφωνήσαμε να αναβάλουμε τους δασμούς, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε το ανάλογο πλαίσιο» δήλωσε ο κ. Μνούτσιν σε εκπομπή του Fox News.

Την προηγούμενη ημέρα, Πεκίνο και Ουάσιγκτον είχαν ανακοινώσει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για μέτρα, στο πλαίσιο των οποίων η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας και γεωργικών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ, ώστε να συμβάλει στη μείωση του ετήσιου εμπορικού ελλείμματος 335 δισ. δολαρίων που εμφανίζουν οι ΗΠΑ με την Κίνα.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατέληξαν σε συμφωνία για «σημαντική» μείωση του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ανακοίνωση δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά για το πόσο θα αυξήσει η Κίνα τις εισαγωγές της, χωρίς να επιβεβαιώνεται ο στόχος του Λευκού Οίκου για μείωση του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολ.

Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με τον κ. Μνούτσιν, τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος και τον Αμερικανό εκπρόσωπο Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ολοκληρώθηκαν με τη δέσμευση να μην εμπλακούν οι δύο πλευρές σε εμπορικό πόλεμο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. «Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναινέσεις για οικονομικά και εμπορικά ζητήματα», βάσει των οποίων «δεσμεύονται να μην εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο κ. Λιου. Παράλληλα, θα βελτιώσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως ενέργεια, αγροτικά προϊόντα, υγεία, προϊόντα τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

«Υπήρξε συναίνεση για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες του κινεζικού λαού και στην ανάγκη για μια υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες» υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης για μια «σημαντική αύξηση» των αμερικανικών εξαγωγών στον αγροτικό και τον ενεργειακό τομέα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν μία ομάδα στην Κίνα προκειμένου να εργαστεί για τις λεπτομέρειες» μιας συμφωνίας, ανέφεραν, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στην Κίνα, αναχώρησε για την Ουάσιγκτον.

Οι δύο χώρες, που συνδέονται πολύ στενά στον εμπορικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, εισήλθαν πριν από μερικές εβδομάδες σε διάλογο, στην προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου στην εμπορική διένεξή τους, έπειτα από μήνες εντάσεων, εκατέρωθεν μέτρων και αντιμέτρων που προκάλεσαν φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, επισκέφθηκε το Πεκίνο πριν από δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Λιου Χε -κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίγκ-, μετέβη στην Ουάσιγκτον, για τον δεύτερο γύρο των σινο-αμερικανικών διαβουλεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μερικές ημέρες πριν από το τέλος της περιόδου διαβουλεύσεων για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εισαγωγών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.