Αμμοθύελλα «καταπίνει» την πρωτεύουσα του Σουδάν (video)

Αντιμέτωποι με μία τεράστια αμμοθύελλα, η οποία σκέπασε την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ήρθαν οι κάτοικοι της πόλης την πρώτη ημέρα του Ιούνη.

Μέσα σε λίγα λεπτά, η αμμοθύελλα κατάπιε την πόλη, με τον ορίζοντα πάντως σύντομα να καθαρίζει.
Η Χαρτούμ των περίπου 650.000 κατοίκων βρίσκεται σε μία ημιάγονη περιοχή -κοντά στο σημείο όπου συναντώνται ο Λευκός και ο Γαλάζιος Νείλος, σχηματίζοντας τον Νείλο-, με τις θερμοκρασίες συχνά να σκαρφαλώνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κυρίως την άνοιξη, στην περιοχή κάνουν εμφάνισή τους αρκετές αμμοθύελλες, οι οποίες στην τοπική γλώσσα ονομάζονται «ελ χαμπούμπ» και, σύμφωνα με το CNN, διαρκούν περίπου μισή ώρα.

Η Χαρτούμ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο διοικητικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο του Σουδάν, με πλήθος εργοστασίων – κυρίως χρωμάτων, τροφίμων, υφασμάτων και υαλουργίας.

Με πληθυσμό 38.435.252 κατοίκους -σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2015- και έκταση 1.861.484 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Σουδάν είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της αφρικανικής ηπείρου, η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική και η 16η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως.

Στο Σουδάν ξέσπασαν δύο εμφύλιοι πόλεμοι, από το 1955 έως το 1972 ο πρώτος και από το 1983 έως το 2005 ο δεύτερος, μεταξύ βορρά και νότου.

Σαν αποτέλεσμα των συρράξεων, ανεξαρτητοποιήθηκε το νότιο μέρος της χώρας το 2011, ενώ τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στο δυτικό μέρος του Σουδάν, στο Νταρφούρ, όπου μαίνεται διαμάχη μεταξύ του μη-αραβικού γηγενή πληθυσμού και Αράβων νομάδων, οι οποίοι μετακινήθηκαν εκεί από βορειότερες περιοχές και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Σουδάν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.