Αμόν: Ανοικτή η Μέρκελ σε κινήσεις μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης

Η Άγκελα Μέρκελ είναι ανοικτή στη συζήτηση για τον εκδημοκρατισμό των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρωζώνη, δήλωσε στο Βερολίνο ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της κυβερνώσας Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν, έπειτα από συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο κ. Αμόν προτείνει να αντικατασταθεί το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, από συνέλευση βουλευτών που θα προέρχονται από εθνικά κοινοβούλια και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα έχει αρμοδιότητες σε θέματα προϋπολογισμού ή ακόμη εναρμόνισης των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

«Η καγκελάριος μου εξέφρασε τις επιφυλάξεις που θα μπορούσε να έχει σε ένα νομικό επίπεδο και για την πολιτική δυσκολία να εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αλλά δεν έκλεισε την πόρτα στη συζήτηση, κάτι που είναι κατά τη γνώμη μου θετικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Αμόν.

Θεωρείται ελάχιστα πιθανό η καγκελάριος να δεχόταν μια τόσο ριζική μεταρρύθμιση, που θα κινδύνευε να διαλύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, της οποίας η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος υπέρμαχος.

Όμως, εάν επιβεβαιωθεί ότι η κ. Μέρκελ είναι τουλάχιστον ανοικτή στη συζήτηση για μια ενίσχυση της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρωζώνη, θα πρόκειται για σημαντική στροφή της κεντροδεξιάς επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας παραδέχθηκε πάντως ότι παραμένουν οι διαφορές των δύο πλευρών για τα δημοσιονομικά ζητήματα.

«Επανέλαβα στην καγκελάριο τη διαφωνία μου και την επιθυμία μου να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας», είπε ο κ. Αμόν, ο οποίος εκτίμησε ότι προκαλούν κοινωνική απελπισία που κατευθύνει ψήφους στην Ακροδεξιά.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος είναι ο τρίτος ο οποίος γίνεται δεκτός από τη Μέρκελ, μετά τον κεντρώο – σοσιαλφιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν και τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν.

Ο κ. Αμόν εμφανίζεται να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από την Μαρίν Λεπέν, τους κ.κ. Μακρόν και Φιγιόν, καθώς και από τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.