«Αντισυστημική» ώθηση στον Τραμπ από την υποστήριξη Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρωτεργάτης της εκστρατείας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότρυνε τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ «να σηκώσουν το ανάστημά τους» κατά του συστήματος, στην προσπάθειά τους να στείλουν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Εξήγησε παράλληλα πώς κατόρθωσε να πείσει τους συμπατριώτες του για την αποχώρηση της χώρας τους από την Ε.Ε..

Επαναδιακήρυξη ανεξαρτησίας

Ο πρώην αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έτυχε θερμής υποδοχής από τον κ. Τραμπ, ο οποίος τον παρουσίασε στους 15.000 υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στο Τζάκσονβιλ του Μισισίπι. «Στις 23 Ιουνίου, οι ψηφοφόροι στη Μ. Βρετανία ψήφισαν για την ανεξαρτησία τους από την διεθνή διακυβέρνηση. Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Τραμπ απευθυνόμενους στους υποστηρικτές του.

«Οι Βρετανοί ψήφισαν για την ανάληψη του ελέγχου για τη μετανάστευση, την οικονομία και την διακυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία πήραν την τύχη τους στα χέρια τους. Έχουμε ένα αμερικανικό έθνος. Δεν είμαστε διαιρεμένοι. Στις 8 Νοεμβρίου θα έχουμε μία ευκαιρία να επαναδιακηρύξουμε την ανεξαρτησία των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Τραμπ, σημειώνει η εφημερίδα The Telegraph.

«Μήνυμα ελπίδας»

Ο κ. Φάρατζ, από την πλευρά του, μιλώντας στους υποστηρικτές του κ. Τραμπ που τον υποδέχτηκαν θερμά, δήλωσε ότι ήρθε μεταφέροντας «μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το πετύχαμε, κάναμε την 23η Ιουνίου ημέρα της ανεξαρτησίας μας, όταν κατατροπώσαμε το σύστημα. Ήρθαν κοντά μας οι άνθρωποι που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους αλλά πίστεψαν ότι μπορούν ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους, να πάρουν πίσω τον έλεγχο των συνόρων και να κερδίσουν την υπερηφάνεια και την αυτοεκτίμησή τους», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, άσκησε κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υποστηρίξει την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, σχολιάζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στους Βρετανούς «σαν να ήμασταν ασήμαντοι».

Διάθεση συνεργασίας

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έδωσε άλλο ένα δείγμα υποχώρησης από τις αρχικές σκληροπυρηνικές θέσεις του αναφορικά με το χειρισμό του ζητήματος των παράνομων μεταναστών, καθώς σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι έχει διάθεση να συνεργαστεί με όσους μετανάστες δεν έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και εργάζονται στις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ δημοσιοποιήθηκαν στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News με τον τηλεπαρουσιαστή Σιν Χάνιτι. Οι θέσεις που διατυπώνει τώρα ο κ. Τραμπ δείχνουν μια περαιτέρω χαλάρωση των αρχικών σκληρών εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, καθώς προσπαθεί να κερδίσει ψήφους από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και τα μέλη των μειονοτήτων.

Οι σκληρές θέσεις του διαφοροποίησαν την υποψηφιότητά του στους εσωτερικούς προκριματικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με κομβικό σημείο την εχθρική του θέση έναντι των παράνομων μεταναστών, την απαγόρευση χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας σε όσους δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και την απέλαση όσων έχουν προβλήματα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η «στροφή» του Τραμπ

Προκειμένου να έχουν δικαίωμα παραμονής στις ΗΠΑ, οι παράνομοι μετανάστες «θα πρέπει να πληρώνουν φόρους, δεν υπάρχει αμνηστία, δεν υπάρχει υπηκοότητα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. «Όταν όμως συνάντησα χιλιάδες ανθρώπους για το θέμα αυτό και άρχισαν να με πλησιάζουν μεταξύ αυτών άνθρωποι με επιρροή και να μου λένε: “Κύριε Τραμπ, σε αγαπάμε, αλλά να πάρεις έναν άνθρωπο που ζει εδώ για 15 και 20 χρόνια, μαζί με την οικογένειά του και να τους πετάξεις έξω, είναι σκληρό”», τόνισε.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είπε ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του σύντομα. «Θα ανακοινώσω κάτι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά θα είναι ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις», δήλωσε στο WPEC, θυγατρικό του τηλεοπτικού δικτύου CBS, στο δυτικό Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα.

Οι νέες θέσεις που διατυπώνει ο κ. Τραμπ φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε αυτές που προωθούσε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος το 2007, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας,

Οι μετανάστες με αδικήματα

Ο κ. Τραμπ διατηρεί τη θέση του για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό, ενώ τις τελευταίες ημέρες δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, που έχουν εγκληματική συμπεριφορά και προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι.

Σε προεκλογική ομιλία του νωρίτερα στην Τάμπα της Φλόριντα, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στην απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών όπως συνήθιζε, ενώ τόνισε ότι θα επιδιώξει την ποινική δίωξη όσων έχουν τελέσει εγκλήματα και παρατείνουν τη διάρκεια της αμερικανικής βίζας παραμονής που έχουν. «Η Χίλαρι Κλίντον θέλει διάπλατα ανοιχτά σύνορα με ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων. Θα εφαρμόσουμε τους νόμους μας, θ’ απελάσουμε όσους παρατείνουν τη βίζα παραμονής τους, θα διαλύσουμε τις συμμορίες και τα καρτέλ, ενώ θα προστατέψουμε την εργασία και τις αμοιβές των σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών πολιτών», δήλωσε.

Ο ρόλος των μειονοτήτων

Η Κλίντον προηγείται του κ. Τραμπ στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτείες κομβικής σημασίας που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Μετά την εσωτερική αναδιοργάνωση των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ στρέφεται προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και τις ομάδες των μειονοτήτων, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιθετικής προεκλογικής ρητορικής του.

Μετά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη σταθερή προτίμηση των μειονοτήτων στη Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Τραμπ προγραμματίζει να επισκεφτεί μερικές κοινότητες Αφροαμερικανών, εγκαταλείποντας πρακτικά την προεκλογική τακτική του, να είναι σε στενή επαφή μόνο με τους λευκούς ψηφοφόρους. Μία τέτοια επίσκεψη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο Ντιτρόιτ.

Ο Αφροαμερικανός συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, αντίπαλος του κ. Τραμπ στην εσωτερική προκριματική διαδικασία των Ρεπουμπλικανών, αλλά σήμερα σύμβουλός του, δήλωσε στο MSNBC ότι θα συνοδεύει τον κ. Τραμπ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επισκεφτεί τις κοινότητες αυτές. Θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής τους σε διάφορες περιοχές και πόλεις της χώρας, προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα, αλλά και οι απόψεις τους σχετικά με αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν πρακτικά», τόνισε ο κ. Κάρσον.

Ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι πολλές από τις ομάδες των μειονοτήτων έχουν υποφέρει από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι Δημοκρατικοί. Ο ίδιος δεσμεύεται να κάνει τις αμερικανικές πόλεις περισσότερο ασφαλείς ώστε «όταν βαδίζεις στο δρόμο με το παιδί σου, να μην κινδυνεύεις να δεχτείς πυροβολισμούς», δηλώνει.

«Σύστημα και αντισύστημα»

Η υποστήριξη του Νάιτζελ Φάρατζ στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η άμβλυνση των αρχικών και ακραίων προεκλογικών θέσεών του για τους παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ αποτυπώνουν την προσπάθεια καλλιέργειας θετικής πολιτικής δυναμικής στην προεκλογική του εκστρατεία, μετά την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσαν δηλώσεις και φραστικές επιθέσεις του τον τελευταίο μήνα.

Η υποστήριξη του κ. Φάρατζ τονίζει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «σύστημα», το οποίο στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου εκφράζεται με την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κ. Τραμπ από την έναρξη της εκστρατείας του προσπαθεί να ταυτιστεί με τη λογική του «αντισυστήματος», καθώς δεν έχει προηγούμενη πολιτική εμπειρία, ενώ προωθεί ως βασικό προτέρημά του τη σταδιοδρομία του στις επιχειρήσεις και την ικανότητά του στις επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, οι εξελίξεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου να συγκρατεί τον παρορμητικό εαυτό του, αλλά και την τακτική των προσωπικών επιθέσεων που εφαρμόζει, προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν προβολή από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.