Απειλεί με δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά οχήματα ο Τραμπ

Τελωνειακό δασμό ύψους 20% απειλεί να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε όλα τα οχήματα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, λίγες ώρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ από την Ευρώπη επιπλέον δασμοί σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα κι έναν μήνα αφού η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Εάν αυτοί οι δασμοί και (εμπορικοί) φραγμοί που επιβάλλονται εδώ και πολύ καιρό στην Αμερική και στις επιχειρήσεις της και στους εργαζόμενούς της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (…) δεν αρθούν σύντομα, θα επιβάλουμε δασμούς 20% σε όλα τα αυτοκίνητά του που θα εισάγονται στις ΗΠΑ. Κατασκευάστε τα εδώ!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως στο στόχαστρο των αντίμετρων της Ε.Ε. για τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο, μπήκαν μία σειρά δημοφιλών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα παντελόνια τζιν, οι μοτοσυκλέτες Harley Davidson και το μπέρμπον, την ώρα που μαίνεται και ο πόλεμος δασμός και μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Με την κυβέρνηση Τραμπ να έχει επιλέξει να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμπορικός πόλεμους τέτοιας κλίμακας, που είχε να βιώσει η παγκόσμια οικονομία από την δεκαετία του 1930.

«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ δεν μας άφησε καμία άλλη επιλογή» εξήγησε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου εις βάρος των Ευρωπαίων χωρίς να αντίδραση.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ έχει θέσει αντίποινα και το Μεξικό, ενώ ο Καναδάς έχει προαναγγείλει την ενεργοποίησή τους στις αρχές Ιουλίου. Όσο για την Κίνα φέρεται να εξετάζει αντίποινα και πέραν των δασμών, όπως το να ανοίξει έρευνες για αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται στη χώρα ή να προωθήσει πιο αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, καθυστερώντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.