Απειλή Τραμπ για δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα

Καινούργιο επεισόδιο με πρωταγωνιστή ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ εκτυλίσσεται στο σίριαλ περί πιθανού εμπορικού πολέμου. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να διεξαγάγει έρευνα για το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας να προχωρήσει σε επιβολή δασμών έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια της χώρας του, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε έναν κλάδο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων, ενώ κατά την προσφιλή τακτική του προκαλεί εκ νέου αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά κι ενώ είχε αρχίσει να διαφαίνεται ένα φως αισιοδοξίας μετά τον νέο κύκλο συνομιλιών επί αμερικανικού εδάφους ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με σκοπό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι «προσεχώς» θα ανακοινωθούν «μεγάλα νέα για τους υπέροχους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας μας», έπειτα από «δεκαετίες που χάνατε τις δουλειές σας προς όφελος άλλων χωρών», προσθέτοντας πως «αρκετά περιμένατε». Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα διενεργήσει έρευνα βάσει του άρθρου 232 για το κατά πόσον οι εισαγωγές αυτοκινήτων, ανταλλακτικών τους και εξαρτημάτων τους πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι, για δεκαετίες, οι εισαγωγές έπληξαν την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία μας» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος σε ανακοίνωσή του. «Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα διενεργήσει μια εις βάθος, δίκαιη και διαφανή έρευνα για το εάν και κατά πόσον τέτοιες εισαγωγές εξασθενίζουν την εσωτερική οικονομία μας και μπορεί να πλήττουν την εθνική μας ασφάλεια» συμπλήρωσε. Παρόμοια έρευνα οδήγησε στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. ανέρχονται στο 10%, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη είναι μόλις 2,5%. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένα να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς για να προστατεύσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και στο στόχαστρό του βρίσκεται κυρίως η Γερμανία.

Ο Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρό του ειδικά τις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από το 2011, βάσει της αξίας των εξαγωγών της. Η Mercedes-Benz εξάλλου το 2017 παρήγαγε στο εργοστάσιό της στην Τασκαλούσα (Αλαμπάμα) 286.000 αυτοκίνητα, που εξήγαγε σε πάνω από 135 αγορές παγκοσμίως. Το 2017, οι ΗΠΑ εισήγαγαν συνολικά 8,271 εκατομμύρια αυτοκίνητα, 2,44 εκατ. από το Μεξικό και 1,826 εκατ. από τον Καναδά, τους δύο εταίρους τους στη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της περιοχής της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Η Μέρκελ στην Κίνα
Στο μεταξύ Κίνα και Γερμανία θα συνομιλήσουν για τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η 11η στην ασιατική χώρα από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005. Η εμπορική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, η δεδηλωμένη απαξίωση της κυβέρνησής του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς και η αποχώρησή του από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι τα θέματα στην ατζέντα συνομιλιών των δύο χωρών.

Η Μέρκελ χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας ότι θα ανοίξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο σε ξένους επενδυτές και θα μειώσει τις κινεζικές απαιτήσεις για σύσταση κοινοπραξιών σε κλάδους όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι των γερμανικών επενδύσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.