Αποσύρει η Βενεζουέλα σχεδόν το μισό χρήμα που κυκλοφορεί σε μετρητά

Μία ακόμα αμφιλεγόμενη απόφαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να βρει λύση στα οικονομικά της προβλήματα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρες, σχεδόν το 48% των μετρητών που κυκλοφορούν στη χώρα.

Η αξία του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος έτσι κι αλλιώς είναι μηδαμινή, αφού δεν ξεπερνά το 2 σεντ του αμερικανικού δολαρίου.

Ωστόσο, ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι στα σύνορα με την Κολομβία έχει στηθεί μια ολόκληρη «φάμπρικα» αποθήκευσης των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων και εξαγωγής τους από τη χώρα, με στόχο να χτυπηθεί ακόμα περισσότερο η οικονομία.

Μάλιστα κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από την κίνηση αυτή.

«Έδωσα εντολή να κλείσουν όλες οι πιθανές πόρτες εισόδου, ώστε οι απατεώνες που βγάζουν τα χαρτονομίσματα από τη χώρα να ξεμείνουν στο εξωτερικό με την απάτη τους» εξήγησε ο πρόεδρος.

Παράλληλα, από τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέα τραπεζογραμμάτια από 500 έως και 20.000 μπολιβάρες.

Η Βενεζουέλα είναι σχεδόν πρωταθλήτρια κόσμου στον πληθωρισμό. Η ίδια η κυβέρνηση μιλά για ποσοστό κάτω από 200%, ωστόσο το ΔΝΤ τον τοποθετεί στο 720% για το 2016, προβλέποντας αύξηση τιμών έως 2.000% για το επόμενο έτος.

Οι κάτοικοι της χώρας έχουν πλέον στη διάθεσή τους λιγότερο από 72 ώρες για να ξεφορτωθούν τα χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρες, αυτά με τα οποία έκαναν τις περισσότερες από τις αγορές τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.