Άρχισε η μάχη για την ανακατάληψη της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών

Την έναρξη της μάχης για την ανακατάληψη της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με συντονισμένες επιθέσεις από βορρά, ανατολή και δύση, με την από αέρος υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ανακοίνωσαν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο Ταλάλ Σίλο, εκπρόσωπος των SDF, είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση ξεκίνησε την Τρίτη τα ξημερώματα και ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα αναμένεται να είναι σφοδρή, «διότι το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί μέχρι θανάτου αυτό που ονομάζει πρωτεύουσά του».

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το 2014 την πόλη, που τελούσε υπό τον έλεγχο ανταρτικών δυνάμεων, και τη χρησιμοποίησε ως κέντρο για τον σχεδιασμό των επιθέσεων κατά της Δύσης.

Η επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση επί του Ισλαμικού Κράτους, που αντιμετωπίζει ήττα στο ιρακινό προπύργιό του στη Μοσούλη και βρίσκεται σε υποχώρηση σε πολλές περιοχές της Συρίας.

«Ο συνασπισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Εκτός από τα αεροσκάφη, υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού που δρουν στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει την έναρξη τα ξημερώματα συντονισμένης επίθεσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στον ανατολικό τομέα της πόλης και σε στρατιωτική βάση στα βόρεια περίχωρά της.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας είχαν δηλώσει στο Reuters το Σάββατο ότι η επίθεση της Ράκα αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών.

«Ξεκίνησε σήμερα. Εχουν φθάσει στα όρια της πόλης, αλλά δεν έχουν καταλάβει κανένα κτίριό της» δήλωσε νωρίς το πρωί ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση στην συνοικία Αλ Μάσλαμπ και κατά της βάσης της 17ης Μεραρχίας ακολούθησαν ολονύκτιους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκα, όπου έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον Νοέμβριο.

Τουρκική προειδοποίηση

Οι ΗΠΑ εφοδίασαν με όπλα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού για να ενισχύσουν τη δύναμη των κούρδων μαχητών, αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση της Ράκα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, που ανησυχεί για την αύξηση της κουρδικής επιρροής στη Βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Τρίτη ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν αμέσως λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, εάν η επιχείρηση στη Ράκα απειλήσει την Τουρκία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.