Αύριο η ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα μιλήσει αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά παράλληλα μία εβδομάδα επαφών και διμερών συναντήσεων προκειμένου να προωθήσει την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του να μεταρρυθμίσει τον ΟΗΕ.

Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ είχαν προσεγγίσει περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία, προκειμένου να προωθήσουν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό. Στόχος που αναφέρεται στη διακήρυξη είναι, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, να καταστεί «πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός» ο οργανισμός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πριν την εκλογή του είχε χαρακτηρίσει τον ΟΗΕ μια «λέσχη» όπου οι άνθρωποι «περνούν καλά», θέλει να μειωθεί δραστικά το λειτουργικό κόστος του οργανισμού. Η Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΟΗΕ, καθώς συνεισφέρει το 28,5% των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και το 22% των 5,4 δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού του για τα λειτουργικά του έξοδα.

Στο μεταξύ, η ομιλία του Τραμπ θα λάβει χώρα την ώρα που η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Νίκι Χέιλι, εξελίσσεται σε ένα κεντρικά προβαλλόμενο πρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, επισκιάζοντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Για τις ΗΠΑ, η Νίκι Χέιλι είναι σημαντική. Είναι δύσκολο να το πεις αυτό για κάποιον στην κυβέρνηση Τραμπ. Πρόκειται για μία κυρία την οποία μπορείς να προσεγγίσεις, ενώ είναι δυναμική πολιτικά. Την έχω δει να επικρατεί έναντι του Τίλερσον μερικές φορές. Είναι ξεκάθαρο ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι η προεδρία» δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η 45χρονη Χέιλι, πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, απορρίπτει τις εικασίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με το ενδεχόμενο ν’ αντικαταστήσει τον Τίλερσον. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, έχει αρκετές φορές διαφοροποιηθεί δημόσια από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Τραμπ, στην διάρκεια της οκτάμηνης θητείας του στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Χθες η Χέιλι δήλωσε στο CNN ότι ο Τίλερσον «δεν μετακινείται, ενώ εγώ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι καλά μαζί του».

Η Χέιλι έφτασε στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο υποσχόμενη «να καταγράψει» τους συμμάχους που δεν έχουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ από την πλευρά τους, τονίζουν ότι ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος με την απόδοσή της, ενώ την θεωρεί σκληρή και ταυτόχρονα έξυπνη. Ο ίδιος συνομιλεί τακτικά μαζί της, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμεριικανικής κυβέρνησης.

Δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων η Χέιλι κατόρθωσε να πείσει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει ομόφωνα τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Από την άλλη μεριά, η ωμή διπλωματικά γλώσσα της εντός του διεθνούς οργανισμού έχει προκαλέσει μεικτές αντιδράσεις μεταξύ των διπλωματών. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεχτική ώστε να μην κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον Τραμπ. «Προσωπικά πιστεύω ότι επιτίθεται σε αυτούς που πρέπει, αγκαλιάζει τους ανθρώπους που πρέπει, ενώ καταλήγει να ενισχύει τις ΗΠΑ στο τέλος» δήλωσε η Χέιλι την Παρασκευή.

Ο ειδικός σε θέματα του ΟΗΕ, Ρότσαρντ Γκόουαν υποστηρίζει ωστόσο, ότι η επιτυχία της Χέιλι μπορεί να κάνει τον Τραμπ νευρικό, ενώ εκτιμά ότι θα είναι «άσχημο για την ίδια» εάν της ζητηθεί ν’ αντικαταστήσει τον Τίλερσον. «Θα χάσει την ανεξαρτησία που απολαμβάνει στη Νέα Υόρκη, ενώ θα συνδεθεί περισσότερα με την ατζέντα του προέδρου. Από την άλλη μεριά, θα είναι μία πρόταση, την οποία μπορεί δύσκολα ν’ αρνηθεί. Είναι ειρωνικό ότι ο Τραμπ μπορεί να βλάψει την Χέιλι μέσω της προαγωγής της» τόνισε ο ίδιος.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Χέιλι είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ υποστηρίζοντας έναν από τους συνυποψηφίους του, πριν αναδειχτεί ο ίδιος σε προεδρικό υποψήφιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.