Αυτοκτόνησε λίγες ώρες μετά τον θάνατο της συζύγου του

Πέθανε ο Γάλλος καλλιτέχνης Μπεν

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Μπεν, γνωστός για τα ειρωνικά συνθήματά του, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, βάζοντας τέλος στη ζωή του λίγες ώρες μετά το θάνατο της συζύγου του, με την οποία ήταν μαζί εδώ και 60 χρόνια.

Η σύζυγός του, Ανί, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας και πέθανε την Τετάρτη, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα δύο παιδιά του ζευγαριού, η Εύα και ο Φρανσουά.

«Μη θέλοντας και μη μπορώντας να ζήσει χωρίς αυτήν, ο Μπεν αυτοκτόνησε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι τους» στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, πρόσθεσαν.

Ο καλλιτέχνης, που ονομαζόταν Μπεν Βοτιέ, είχε γεννηθεί το 1935 στη Νάπολη. Στα 14 του μετακόμισε στη Νίκαια και πέρασε εκεί το υπόλοιπο της ζωής του.

Συνδέθηκε με το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960, όπως αναφέρει το AFP, το οποίο προσπάθησε να ταράξει τα νερά στην τέχνη, με ένα στυλ προκλητικής ειρωνείας.

Ο Μπεν συνήθιζε να υπογράφει τα πάντα λέγοντας ότι ήταν δικό του δημιούργημα, από τα σώματα των περαστικών στη Νίκαια μέχρι και έργα άλλων καλλιτεχνών. Επέμενε όμως ότι πίσω από τα αστεία πάντα υπήρχε ένα σοβαρό μήνυμα.

Έγινε περισσότερο γνωστός για τα χιουμοριστικά του συνθήματα, όπως αυτό στη φωτογραφία που αναφέρει «Δεν υπάρχει η Ελβετία». Συνήθως ήταν ζωγραφισμένα με λευκό χρώμα με παιδικό γραφικό χαρακτήρα. Του χάρισαν μάλιστα μια θέση στο Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης.

«Στις μολυβοθήκες των παιδιών μας, σε τόσα πολλά καθημερινά αντικείμενα, ακόμη και στη φαντασία μας, ο Μπεν είχε αφήσει το σημάδι του», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.