Brexit: Ένα βήμα πίσω στα ιρλανδικά σύνορα από τη βρετανική κυβέρνηση

Μία νέα σημαντική προσφορά για τη διευθέτηση των ιρλανδικών συνόρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία ύστατη προσπάθεια να ανοίξει ξανά τον διάλογο και να εξασφαλίσει μία συμφωνία πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας, τον Μάρτιο. Εμπόδιο αυτή τη φορά ωστόσο μπαίνει το DUP, το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, στις έδρες του οποίου η Μέι οφείλει την ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Ένα από τα μείζονα ζητήματα, στο οποίο οφείλεται εν μέρει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων είναι τα ιρλανδικά σύνορα και ειδικότερα με ποιον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν οι χρονοβόροι έλεγχοι.

Βάσει του νέου βελτιωμένου σχεδίου, αναφέρει το Bloomberg, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου, το Λονδίνο θα υποχωρήσει στις προηγούμενες αντιρρήσεις του στους νέους ελέγχους στα αγαθά τα οποία θα μεταφέρονται μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Σε αντάλλαγμα, η ομάδα της Μέι θα ζητήσει από την Ένωση να συμβιβαστεί και να επιτρέψει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – και τη Βόρεια Ιρλανδία – να διατηρήσει το τελωνειακό καθεστώς της Ε.Ε.

Την αισιοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης ωστόσο, σχετικά με το νέο σχέδιο και τον θετικό ρόλο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις, φρενάρει η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ.

«Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι λέει το κείμενο σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν γίνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντοτε λέγαμε ότι έχουμε μία κόκκινη γραμμή – δεν μπορούμε να χωριστούμε από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο από συνταγματική άποψη και επίσης για οικονομικούς λόγους», δήλωσε σήμερα σε προειδοποιητικό τόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.